Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не може да крие какво работи Гешев

Новият главен прокурор встъпва в длъжност в сряда

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Какво работи избраният за главен прокурор Иван Гешев, е обществена информация. Това приема Административният съд във Видин, който е отменил мълчаливия отказ на прокуратурата от август да даде данните, търсени от сдружение БОЕЦ. Професионалните успехи на Гешев бяха една от темите, които изнервиха поддръжниците му по време на процедурата по избора му. А данни така и не бяха предоставени, дори и след като бяха поискани от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От БОЕЦ питат по колко наказателни производства е бил наблюдаващ прокурор Гешев за периода от командироването му в Софийската градска прокуратура през 2009 г. до настоящия момент, колко от делата му са приключили с осъдителни присъди, колко са оправданите и осъдените по тях лица, както и колко от разследванията му са прекратени. Има въпрос колко от делата му са за финансови престъпления и как са приключили, включително и със споразумения. По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер? Същите въпроси са зададени и за делата за организирана престъпност. Последният въпрос е какъв е общият брой на внесените от Гешев обвинителни актове и споразумения от командироването му в градската прокуратура.

Според съда тази информация е обществена и ако е налична, трябва да бъде предоставена.

РОКАДИ

Гешев ще встъпи тази сряда като главен прокурор, след като Сотир Цацаров се оттегли месец предсрочно, за да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ. Тя остана без председател, след като Пламен Георгиев подаде оставка покрай скандала "Апартаментгейт" и беше пратен като консул във Валенсия. За да не загуби мястото си в съдебната система, преди да освободи Цацаров за КПКОНПИ, Висшият съдебен съвет ще го назначи като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Според източници на "Сега" в комисията Цацаров ще "дръпне" доскорошната си заместничка Мария Шишкова. Неотдавна тя подаде оставка като зам.главен прокурор, считано от 6 януари догодина. Преди да стане зам.главен прокурор през 2014 г., Шишкова бе съдия в Пловдив. Престоят й в прокуратурата няма да се запомни с публично защитени принципни позиции.

Формално членовете на КПКОНПИ се избират от парламента. Зам.председателското място там може лесно да се освободи, тъй като Антон Славчев също беше замесен в "Апартаментгейт".

КОНСУЛТАЦИИ

Не можем да бягаме от въпросите успя ли проектът, заложен в конституцията, да изгради демократична, правова и социална държава и има ли защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол. Това подчерта президентът Румен Радев на срещата с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност за необходимостта от промени в конституцията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Веднага след като назначи Иван Гешев за главен прокурор, президентът обяви, че ще инициира консултации за изменение на основния закон. Във вторник той обяви: "Искам да бъда много правилно разбран. На българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа."

 

 

 

Още по темата