facebook
twitter

България

Прокуратурата и полицията "спасили" Видин от сигурно опожаряване

Подпалвачи с чисто досие искали да изгорят и взривят Граничното управление в града
671
Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев определи посегателството като "директна атака срещу държавата".

Прокуратурата и полицията са спасили Видин от сигурно опожаряване, похвалиха се във вторник заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти. Подпалвачи се подготвяли да взривят цистерна с 5 тона дизел, която се намирала в Граничното полицейско управление в града. До него е разположена и бензиностанция. "Ако палежът се беше извършил, то Видин щеше да гори една седмица“, обяви Гешев.

Независимо от хвалбите обаче се оказва, че разследващите не знаят дори мотивите на двамата задържани по случая. Според МВР те "най-вероятно са наети да свършат тази работа", но не бил разкрит поръчителят.

Криминалистите в дунавския град били информирани предварително, че се готви тежко престъпление, затова разположили секретни постове. На 26 февруари един от пунктовете е засякъл "две подозрителни лица" да влизат в града. Те били проследени до жилище, което заподозрените били запасили с достатъчно храна и вода, за да могат да останат няколко дни. В ранните часове на 27 февруари двамата мъже напуснали жилището си с раници на гърба и сак и се насочили към Граничното полицейско управление. Докато единият от тях прескачал оградата, другият го предупредил, че е забелязал секретните постове. След кратко преследване са били арестувани.

В раниците и сака са открити няколко 10-литрови бутилки с бензин. Към тях било прикрепено пликче с тайнствено вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето, за да създаде взривоопасна смес. "На практика тази бутилка експлодира като бомба", поясни шефът на ОДМВР Видин Петър Коцин.

Задържаните не са родом от Видин и са с чисто досие. Според полицията опитът за палеж носи почерка на други две посегателства срещу разследващ полицай от същото гранично управление. "Миналата година е била запалена колата му. Направен е опит и да бъде подпален неговият апартамент, но бандитите объркали жилището му", разказа главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Заради тези обстоятелства главният прокурор Сотир Цацаров е възложил на заместника си Иван Гешев да направи анализ на случващото се, по който работи и националната полиция. "Това по същество представлява директна атака срещу държавата. Някои хора явно са замрели в средата на 90-те години", изтъкна Гешев.

Задържаните са оставени в ареста с постоянна мярка за неотклонение от Районния съд във Видин.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пламна покривът на сградата на арменския парламент

09.11.2019

313 2
Прокуратурата проверява Гешев за престъпление срещу правосъдието

09.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9756 29
Прокуратурата е черна дупка за корупционни скандали

30.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1397 1

Коментари

Krasimir Ivanov
снимка на Krasimir Ivanov

В раниците и сака са открити няколко 10-литрови бутилки с бензин. Към тях било прикрепено пликче с тайнствено вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето, за да създаде взривоопасна смес.

Тоз гешев да спре да се друса...

Neopol

"В раниците и сака са открити няколко 10-литрови бутилки с бензин."
Е...х ти щангистите. Ако са имали и по няколко торби с цимент, то да ги пращаме направо да стават шампиони по вдигане на тежести. :)

вила

СтаЛбилната дебилност стабилно се разлива по територията му.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×