Медия без
политическа реклама

Президентът свиква в понеделник КСНС заради РС Македония

Министерството на транспорта е готово да открие пряка въздушна линия София-Скопие

07 Яну. 2022
Фейсбук

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в понеделник от 14 ч. Темата е "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

Радев обяви още в средата на декември, когато бе в Брюксел на Европейския съвет, че ще свика КСНС заради РС Македония. „Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнение с министър-председателя Кирил Петков. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС”, каза тогава Радев.

Днес пък стана известно, че по инициатива на историка Стефан Дечев е изпратено отворено писмо до премиера Кирил Петков и до номинирания за министър-председател на РС Македония Димитър Ковачевски. Само за няколко часа то бе подписано от десетки учени, общественици, историци, интелектуалци, писатели, журналисти и др.

В писмото се казва, че "в публичното пространство се насаждат взаимното недоверие и негативните тенденции на използване на език на разделение, популистка и националистическа реторика. Позитивните гласове от двете страни на границата са удавени от непрекъснато противопоставяне с червени линии".

Затова с надежда е посрещнато изразеното от Петков и Ковачевски желание за промяна и за използване на идните месеци за постигане на позитивни резултати.

В писмото се изразява тревога от "от несекващите опити на крайни националисти и в двете държави да торпилират този процес. Особено тревожно е колко лесно те получават достъп до обществените български и македонски медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите усилия за промяна още в зародиш. Обективните наблюдатели съзират зад подобни действия пипалата на бившите агенти на ДС и УДБА, някои от които излагат в публичното пространство стари и лъжливи идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са пагубни за добрите междусъседски отношения".

"Близките месеци ще бъдат мерило за обща политическа зрялост и ще отворят нови възможности за намиране на взаимно приемливи решения. Единственият път да преодолеем страха и недоверието в обществата ни, е отварянето на двете държави една към друга с активно сближаване на всички нива и постигането на общи успехи. Почитта и уважението, както към общото ни минало, така и към днешните реалности, могат да ни извадят от задънената улица, в която страните се намират от години. Историята може и трябва да бъде стимул за реализиране идеята за общо европейско бъдеще като положителната, конструктивна и полезна за двете държави политика", завършва писмото.

 

ДИРЕКТНИ ПОЛЕТИ СОФИЯ-СКОПИЕ

Българското министерство на транспорта и съобщенията ще съдейства максимално бързо за откриване на пряка самолетна линия София-Скопие при заявен интерес от авиокомпания. Това стана на среща с авиопревозвачите днес в министерството.

От правна гледна точка няма пречка да за откриване на директна линия, защото между въздухоплавателните администрации на двете страни има безсрочен меморандум за сътрудничество от 2015 г.

Авиокомпаниите са изразили принципен интерес, но са подчертали, че бъдещето на такава авиолиния зависи и от развитието на икономическите отношения между двете страни.

В момента между двете столици няма нито въздушна, нито жп връзка, нито пък магистрала.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?