Медия без
политическа реклама

Предимно хора от властта ще управляват даренията на община Карлово

21 Септ. 2022
Граждани от цялата страната помагат с дарения за наводнения регион, а физическата сила на място се осъществява най-вече от доброволци.
БГНЕС
Граждани от цялата страната помагат с дарения за наводнения регион, а физическата сила на място се осъществява най-вече от доброволци.

Даренията след наводнението в полза на община Карлово ще бъдат под опеката на обществен съвет, в който влизат предимно представители на местната и държавната власт. Това стана ясно вчера, след като ОбС - Карлово взе решение за създаване на органа. Той ще е временно действащ, като целта му е да осигури "откритост, справедливост и ефективност при управлението на събраните дарения". По данни на общината досега са акумулирани 770 000 лв. по общинската сметка и чрез DMS кампанията. Обещано бе средствата да се ползват само за нуждите на пострадалите семейства, а не за възстановяване на инфраструктурата.

Отделно текат дарителски сметки на неправителствени организации. Решенията на община Карлово не ги касае. 

Общественият съвет, създаден от ОбС, ще бъде съставен от 21 души. Като представители на гражданите влизат по двама души от Богдан, Каравелово, Слатина (най-пострадалите села) и по един от Христо Даново и Войнягово. Останалите членове са: представител на община Карлово (председател), юрист от общината (секретар), двама представители на общинския съвет, човек от областната администрация, представител на местната дирекция „Социално подпомагане“, представител на пожарната, кметовете на петте села и на Розино.

"Най-сигурната публична сметка, която гарантира, че паричните средства на дарителите ще бъдат предоставени само за пострадалите хора, е тази на община Карлово", бе цитиран да казва кметът Емил Кабаиванов на сайта на общината. Публикуваните на сайта данни за даренията могат да бъдат видени тук.

Междувременно стана ясно, че 112 пострадали семейства от село Трилистник ще получат по 500 лв. 7 доброволци ще бъдат наградени с по 1000 лв., а с една брутна заплата - кметът Мирчо Петров. Решенията бяха взети от община Марица. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?