Quantcast
Правосъдното министерство пренаписва антикорупционния проект на ПП | СЕГА
facebook
twitter

България

Правосъдното министерство пренаписва антикорупционния проект на ПП

838
 МП
Срещата на Крум Зарков с ЕК организира служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Министерството на правосъдието пренаписва законопроекта за антикорупционен закон, лансиран в края на 47-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната". Това става ясно от съобщение на министерството за онлайн среща на министър Крум Зарков с представители на Европейската комисия, за да им представи напредъка по законопроектите, свързани с върховенството на закона в България.

Проектът на ПП предвижда предвижда сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК). В тази комисия се създава фигурата на разследващите инспектори. Те ще извършват разследващи действия само за корупционни престъпления. Те ще работят по вътрешно убеждение и закон, а началниците им няма да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Вносителите са категорични, че прокуратурата ще има водеща роля в разследванията. Но отказите й да бъде образувано наказателно производство по предложение на КПК ще подлежат на съдебен контрол.

"Министерството на правосъдието работи активно по антикорупционния закон, като ще запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще предложи съществени промени в начина на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на органа. Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени", гласи съобщението, в което не се дават подробности.

Онлайн срещата на Зарков с ЕК е била заради Националния план за възстановяване и устойчивост, в който се предвиждат и реформите, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по плана. 

Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на 2022 г., обясняват от МП. Тази прогноза обаче изобщо не отчита каква ще е конфигурацията в следващия парламент и дали изобщо ще има мнозинство да подкрепи такъв законопроект. 

 

 

Още

Зарков към Нидерландия: България дава жертви, защото не е в Шенген

29.11.2022

3912
Зарков: Главният прокурор ще се освобождава с 13, а не със 17 гласа

18.11.2022

Обновена

3651
Съдът отряза КПКОНПИ за къща на Цветан Василев в Швейцария

11.11.2022

7075