Quantcast

Медия без
политическа реклама

Почина проф. Милан Миланов

14 Юни 2023
БГНЕС
Проф. Милан Миланов

Днес е починал проф. д-р Милан Миланов, доайен на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина, съобщиха от "Пирогов". Проф. Миланов беше директор на спешния институт в периода 1992-1993 г.

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в гр. София. Завършва медицина през 1973 г. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в окръжна болница - гр. Сливен. През 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП „Пирогов“, където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

След демократичните промени е основен участник във възстановяването на Българския лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г е председател на Столичната колегия на БЛС.

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието „Почетен гражданин на град София“, пишат за него колегите му от "Пирогов". Носител е на орден „Стара планина“ – първа степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика.

Ключови думи:

ин мемориам