Медия без
политическа реклама

Плевнелиев насрочи преговори между ГЕРБ и ПП за другата седмица

По-вероятен е кабинет с третия мандат, каза Борисов на брифинг на ГЕРБ

05 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

Следващата седмица представители на ГЕРБ ще се срещнат и ще преговарят другата седмица с представители на "Продължаваме промяната". Разговорът ще бъде публичен и пред ТВ камерите, обяви пред "Нова телевизия" бившият президент Росен Плевнелиев. 

Той и бившият министър на външните работи Соломон Паси са част от т. нар. контактна група, създадена от партията на Бойко Борисов с цел да потърси консенсус между парламентарните групи за евентуално съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание. Досега Плевнелиев и Паси проведоха разговори с ГЕРБ-СДС, "Български възход" и ДПС, а ПП, БСП и ДБ отказаха да се срещнат с тях. С "Възраждане" пък въобще не са предвидени сондажи.

По думите на Плевнелиев в анонсираната от самия него среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" няма да участва партийният лидер Бойко Борисов. Партията ще се представлява от Томислав Дончев, а ПП - от Кирил Петков и Асен Василев.

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова опроверга бившия държавен глава, съобщавайки, че и Дончев няма да присъства.

"Като председател на ПГ на ГЕРБ-СДС поканих на експертна среща на 8 ноември от 10:00 ч. в зала "Запад" представители на ПГ на ПП. От ПГ на ГЕРБ-СДС в срещата ще участвам, заедно с Деница Сачева, Делян Добрев, Кирил Ананиев. С Андрей Гюров - председател на ПГ на ПП, предварително уточнихме, че срещата ще е открита за медиите през цялото време", написа Атанасова в профила си във "Фейсбук"

Според Плевнелиев именно той и бившият външен министър били потърсили ГЕРБ, а не обратното. "Съдбата ни събра с д-р Паси. В никакъв случай това не е идея на Борисов и партия ГЕРБ", заяви Плевнелиев, визирайки създаването на контактната група.

Също така той беше категоричен, че България няма нужда от президентска република: "Считам, че не бива да се повдига тази тема. Тя е крайно вредна и ще погребе нашата крехка демокрация. Вярваме, че ще имаме правителство."

Плевнелиев уточни, че двамата с Паси водят "неформални разговори с всички лидери".

"С първи мандат ще бъде трудно. С втори мандат - защо не? Със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска от "Демократична България" да поемат инициативата, защото те имат златен шанс. Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса", смята бившият президент.

 

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ДБ

Също тази сутрин темата за евентуален бъдещ кабинет беше коментирана и от съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

"Много е важно какво ще се случи с първия мандат. Борисов е в несгодна ситуация, той много иска да се направи мнозинство и правителство с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но няма да му се отвори парашутът. Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи правителство с втория мандат на реформаторските сили", заяви Атанасов пред БНТ.

По думите му, ако президентът Румен Радев спазва традицията, трябва да даде третия мандат на третата политическа сила - ДПС. Българите очакват да се формира правителство, но това не означава правителство на всяка цена, добави Атанас Атанасов.

"Победителят на изборите е в изолация. Няма да подкрепим правителство на Бойко Борисов с първия мандат, точка. Не изключвам да се бави топката с мандатите умишлено, за да може по-дълго да се задържи изпълнителната власт и още едно служебно правителство да бъде излъчено, което е контрапродуктивно", подчерта Атанасов.

Според него категорично трябва да бъде създадено редовно правителство, както и България да има бюджет. Атанас Атанасов поясни, че според конфигурацията може да има правителство без участието на БСП. Той не изключи възможността за нови парламентарни избори през март и прогнозира по-ниска избирателна активност и купуване на гласове.

 

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА БОРИСОВ

По обед брифинг в централата на ГЕРБ даде и самият Бойко Борисов. Той представи своето виждане за съставяне на Министерски съвет така:

"Трябва да съставим правителство, народът се измори от избори. По-вероятно е да има правителство с третия мандат. Той трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при президента."

От думите му стана ясно, че преговорите с ПП ще бъдат във вторник (8 ноември). Но също така в аванс подчерта, че няма да бъде обсъждано съвместно управление.

"Няма шанс да се управлява с "Продължаваме промяната". Нито ние го искаме, нито те го искат. Единственият вариант е в третия мандат да правим мнозинства по ключови теми", заяви Борисов.

По повод вчерашното гласуване на ПП в НС за втората партида F-16, в което част от ПП, включително Асен Василев, гласува против финансирането на сделката, лидерът на ГЕРБ заключи, че ПП е "мнима проевроатлантическа партия".

 

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ПП

В ранния следобед днес от пресцентъра на "Продължаваме промяната" разпространиха официално съобщение, в което се казва, че Петков и Василев ще се включат в разговорите. И също подчертаха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ.

"Веднага след изборите открито заявихме, че ще разговаряме с всички политически партии по приоритетите, залегнали в предложените от "Продължаваме промяната" 16 политики в полза на хората. Ще се отзовем на поканата от ГЕРБ-СДС. Подчертаваме, че това не е среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС. Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция. Тъй като вярваме, че българските граждани заслужават да чуят намеренията и ангажиментите лично от лидерите, които взимат решенията, в срещата ще се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев", се казва в изявлението.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата