Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Паяците" в България ще се обединяват в асоциация

Бъдещото сдружение се готви да развива стопанска дейност

18 Март 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Общинският съвет разреши на ръководството на ЦГМ да участва в учредяването на браншово сдружение.

С гласовете на управляващото мнозинство в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", както и на БСП и Борис Бонев от "Спаси София", Столичният общински съвет разреши на Центъра за градска мобилност да инициира учредяването на национално сдружение "Асоциация за устойчива градска мобилност  и паркиране". Предложението за създаването на организация на общинските дружества, които събират приходите от градския транспорт, контролират паркирането и налагат санкции на нарушителите, бе внесено от шефа на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО и от заместника му Зафир Зарков от ГЕРБ. Контрера не присъства на заседанието на ОбС, тъй като в момента е кандидат за депутат. 
Любопитното е, че освен от членски внос, бъдещата асоциация планира да се издържа и от „парични средства чрез договор за заем или недвижими имоти“, личи от проекта за неин устав. От него става ясно и че новото НПО възнамерява да развива спопанска дейност, без да разпределя печалба, както и да прави сделки. От тях тези за над 30 000 лв. без ДДС ще се утвърждават от управителния съвет. Той ще се състои от 5 члена с мандат 4 г. Предстои размерът на членския внос да се гласува от бъдещия УС. 
Основна задача на асоциацията ще бъде да лобира пред парламента за законодателни промени в сферата на своята дейност, става ясно още от проектоустава. В него пише, че "сдружението ще инициира развитието на нормативната база  в областта на управлението на паркирането и мобилността, като самостоятелно или чрез участие в работни групи предлага изменения на компетентните органи". Друга цел на асоциацията ще е да работи за "утвърждаването на добри практики за управление на паркирането". Последното звучи доста комично на фона на това, че ЦГМ почти не изпълнява основните си задачи - да изгражда паркинги на територията на Столична община и да финансира ремонта на тротоари.    
Против създаването на асоциация на "паяците" гласува коалицията "Демократична България". Представителят й Симеон Ставрев поиска информация колко ще струва на ЦГМ участието в нея, ще се назначава ли допълнителна администрация и какви сделки за над 30 000 лв. без ДДС възнамерява да прави ръководството й. "В това НПО аз виждам просто поредната схема", коментира той.

Вносителите на проекта не отговориха на тези въпроси. Вместо това от отговора на Зафир Зарков стана ясно, че идеята за създаването на новата асоциация се подкрепя и от транспортни дружества в други градове, както и че чрез създаването й членуващите в нея ще могат да станат членове и да участват в работата на европейското браншово сдружение.

 

Още по темата