Медия без
политическа реклама

Партиите на Софиянски и Кунева не отчетоха финансите си за 2022 г.

Още 10 формации не са подали информация пред Сметната палата, за което ги грози глоба от 5000 до 10 000 лв.

Илияна Кирилова

12 партии, сред които и известни формации от недалечното минало, не са подали годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2022 г. Това се разбра от информация на Сметната палата, която се занимава с финансовия контрол над политическите сили.

В тази група попада „Движение България на гражданите“ - партията, която навремето основа бившият еврокомисар Меглена Кунева. Формацията влезе в дясната коалиция Реформаторски блок, която стана партньор на ГЕРБ във второто правителство на Бойко Борисов. Тук се появява и „Народна партия свобода и достойнство“, създадена от отцепници от ДПС, начело с Касим Дал. Тази партия също влизаше в Реформаторския блок. Не е подала отчет и „Българска прогресивна линия“, която беше сформирана преди 2 години от социалисти, напуснали БСП. Също и „Съюз на свободните демократи“, създадена някога от бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Пред Сметната палата не са се отчели още партиите „Благоденствие-обединение-градивност“, ДРОМ, „Демократична гражданска инициатива“, „Зелен съюз“, „Коалиция за теб България“, „Народна партия Истината и само истината“, „Национална републиканска партия“ и „Чиста, единна и суверенна татковина“.

Всички изброени подлежат на глоба в размер от 5000 до 10 000 лв. Същото се отнася и за 5 партии, които са подали отчетите си след указания в закона срок.

Ключови думи:

Сметна палата

Още по темата