Медия без
политическа реклама

Парламентът привиква извънредно Гешев заради полицейското насилие

Николай Хаджигенов: Никой не ми е давал дисковете със записите, а открихме 15 от тях в СДВР

15 Авг. 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

"Демократична България" настоява Иван Гешев да се яви в парламента на извънредното му заседание във вторник, обяви днес пред БНР съпредседателят на формацията Христо Иванов. Според него главният прокурор и бившият премиер Бойко Борисов са основните политически поръчители на полицейското насилие, което стана достояние тия дни след разпространени видео кадри. Същото смята и Слави Трифонов, като най-вероятно Гешев наистина ще бъде извикан. "Кадрите, които сега виждат бял свят, категорично доказват, че протестиращите са били прави. Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани", написа още вчера във "Фейсбук" Трифонов.

Пак вчера се разбра за извънредното заседание, на което ще се разисква полицейския произвол. “С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и  юрист, но и като гражданин, жена и майка”, написа в изявление на Митева, публикувано на страницата на НС. “Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона,  не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите. С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви”, добави тя.

В неделя тя обяви по Би Ти Ви, че в сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Това ще стане на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до сряда комисиите бъдат конституирани, каза тя. „Така че още тази седмица той може да бъде поканен, той е длъжен съгласно правилника да се яви в Народното събрание и да се проведе обсъждане в Комисията по правни въпроси“. 

Ива Митева обясни, че това, което я е накарало да свика извънредно заседание на НС е това, „което накара да се възмути целия български народ преди няколко дни“. „Това, което видяхме всички на тези кадри (бел. р. с полицейското насилие по време на протестите) наистина е много притеснително, наистина е шокиращо и наистина мисля, че е време ясно да заявим, че така не може да продължава. Затова моята единствена реакция беше да свикам извънредно заседание на Народното събрание“.

Съгласно правилника, изслушването трябва да бъде внесено с проект от народните представители, поясни председателят на парламента. „Подготвила съм такова изслушване за внасяне. Отделно, това, което вчера реших, е да се инициира внасяне на доклад от главния прокурор. Знаете, че там инициативата може да бъде от парламентарни групи и от една десета от народните представители. Така че такъв проект също е подготвен. Третата точка, която мислех да сложа в дневния ред, е проект на декларация, което е един политически акт и ще изрази отношението на цялото Народно събрание към случващото се. Мисля, че всички колеги ще ме подкрепят“.

Митева каза, че се е чула с депутати от различни парламентарни групи – „Демократична България“, „Изправи се БГ, ние идваме“ и от „БСП за България“, които са подкрепили нейните актове.

Тя допълни, че не се е чула с ГЕРБ. „Не съм се чула с колегите от ГЕРБ. В случая действам по-скоро като пръв сред равни, както ме бяха обвинили те самите, че не съм такъв през изминалата седмица. Смятам, че аз трябва да поема инициативата в случая, дори и ударите, ако не съм права. Затова изчаках да ме потърсят всички парламентарни групи и днес наистина, тези парламентарни групи, които ви изброих, ме потърсиха, даже и колегите бяха вече в Народното събрание“, заяви Митева.


 

В понеделник прокуратурата ще провери дали излъченото в НС видео с брутални кадри на насилие от полицаи над протестиращи е било обект на анализ от държавното обвинение.

"Никой не мие е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР". Това пък заяви в неделя в предаването "Политически НЕкоректно" Николай Хаджигенов, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в-к "Сега" дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща", обясни още Хаджигенов. Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

В същото време стана ясно, че и евродепутати от мониторинговата група за демокрация ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи в София миналата година. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата Елена Йончева. Тя е представител на България в мониторинговата група и член на Комисията за граждански свободи и правосъдие на ЕП. 

Депутатите ще дойдат в България в края на септември. Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г. 
В изявление Йончева определи кадрите като „потресаващи“ и осъжда действията на ръководеното по онова време от ГЕРБ ведомство, че „безнаказано е насърчило подобно поведение“. Тя припомня, че още през октомври 2020 г, в резолюция за насилието, Европейският парламент е отбелязал и безпокойство от случващото се в България. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?