facebook
twitter

България

Паметта на главния свидетел за КТБ внезапно се изпари

Бисер Лазов не може да отговори на адвокатските въпроси, докато преди това отговаряше с охота на прокурорите
1944
 Илияна Кирилова
Оправданието на Бисер Лазов за внезапната забрава е, че са минали повече от 5 години, откакто е бил счетоводител на Цветан Василев.

Основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов изненадващо започна да забравя ключови детайли по отношение на функционирането на дружествата, свързани с подсъдимия Цветан Василев и банката. Въпреки че месеци наред личният счетоводител на бившия банкер разказваше в подробности начина на работа на фирмите под контрола на Василев до фалита на КТБ, внезапно от паметта на Лазов тази информация се изпари, когато стана време адвокатите на подсъдимите да му задават въпроси.

Така например свидетелят отговори, че не помни какви дивиденти са разпределени към Цветан Василев от дружествата, за които Лазов твърди, че са били собственост на банкера. Освен това Лазов беше категоричен, че няма спомен дали активи на Василев, които са генерирали печалба, са били заложени пред КТБ. Счетоводителят оправда сполетялата го амнезия с аргумента, че събитията, за които е питан, са се случвали преди 2014 г. "Все едно на продавачката долу да й кажеш: преди 5 години онази лимонада, която продаваш всеки ден, как беше точно?", отбеляза Лазов. Същият човек само до преди няколко месеца описваше с любопитни подробности житейските перипетии, през които е преминал, докато е бил служител на Василев. "Често обядвахме заедно, споделяхме и мечтаехме", разказа той неотдавна.

Съдебното заседанието по мегаделото започна в сряда с декларация на Цветан Василев, която беше прочетена от неговия адвокат Константин Симеонов. Въпреки че още през февруари съдебният състав, председателстван от Виржиния Петрова, реши, че ще проучи как да бъде осъществена видеоконферентна връзка с подсъдимия, който е в Белград, това все още не се е случило. Възможност за такъв дистанционен разпит е залегнала и в НПК. "Правото на изслушване е неизменна част от правото на справедлив процес и на защита. Независимо от това в рамките на досъдебното производство на мен ми бе отказано", заявява Василев в декларацията си.

Той обръща внимание и на инициалите ДП и ДП1, които са разписани в редица книжа по делото. "Първата - ДП, за опресняване на паметта на лъжесвидетеля, представлява сумата на непреките задължения на Делян Пеевски и контролирани от него структури към банката, формирани на базата на негови бизнес начинания, в това число и главно медийните му такива. ДП1 пък са личните задължения на депутата, които не съм сигурен, че са били погасени", пише Василев. Неговият адвокат от своя страна заяви пред журналисти: „Голословните му твърдения, че не знае какво означават „ДП“ и „ДП1“, беше може би поводът, поради който Цветан Василев реши да напише тази декларация. Това беше единственият начин, по който можем да сложим и точките над "и" за това какво е участието на Делян Пеевски в цялата тази история."

ПАРИ НА ВЯТЪРА

За почти пет години синдиците на фалиралата КТБ успяха да съберат незначителна част от потъналите близо 5 милиарда лева. По данни от КТБ към началото на 2019 г. от длъжници и най-вече от осребряване на имущество са събрани 830 млн. лв. Справка в месечните отчети на синдиците показва, че през тази година в масата на несъстоятелността са постъпили още около 85 млн. лв. 
През май тази година най-после започна и разплащането към кредитори на първата порция от масата на несъстоятелността. Сумата бе в размер на 570 млн., като основната част от нея - 418 млн. лв., отиде във Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият кредитор, изплатил защитени влогове за 3.7 млрд. лв. 

СГРАДА

Синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова са открили нова процедура по отдаване под наем на сутерена, партера и втория етаж от сградата на КТБ на площад „Джузепе Гарибалди” в София. Тази процедура се обявява за втори път, след като не успя да се намери наемател на същата част от централата на фалиралата банка и през юли 2018 година.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатите настояват съдът да влезе в дигиталния XXI век

22.01.2020

373
Властта създава втора НСО

21.01.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

21511 29
Смъртта на Солеймани отвори раната "Сарафово"

Коментари

Интервал

Може човекът да чака да мине избора на главен прокурор  :))

НЕРВЕН

Защо главен свидетел а не обвиняем???

Стоф

КТБ беше поредният организиран грабеж, с участието на бсп и производни, руските служби занимаващи се с подривна дейност в България, и наетите лица. Съответно подсъдими няма. Разследващият вече е главен, за да няма сериозно разследване и в бъдеще. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×