facebook
twitter

България

Около 1200 села ще останат без кметове или наместници след местния вот

259
 Илияна Кирилова
Много малки населени места ще останат без кметове, защото броят на жителите им е под законовия праг.

Огромен брой малки населени места няма да имат свои кметове след предстоящия местен вот, тъй като са лишени от правото да ги избират. Причината е в промените, приети в Изборния кодекс през 2016 г., с които прагът за пряк избор на кмет беше покачен от 100 на 350 жители. Това ще остави без кметове 1222 села, твърди „Дневник“. Неотдавна БНР цитира друго, но също толкова внушително число - 1184. Това засяга около 270 хил. души.

Положението се усложнява и заради тромавата законова процедура по закриване на кметства. До момента процедурата дори не е стартирана, съобщава "Дневник", позовавайки се на Националното сдружение на общините. Това означава, че споменатите населени места може дори да останат и без кметски наместници, тъй като законът постановява, че за да бъдат назначени такива, най-напред трябва да бъдат закрити кметствата.

За връщане на старото положение отдавна настояват от Националното сдружение на кметовете на кметства. „Кметът е единственото лице в населеното място, който се грижи за старите хора, за стабилното състояние на населеното място. Всичко, което се отнася за здравеопазване, охрана, пожар, погребение - всички се отнасят до кмета на населеното място. Местният избран кмет знае всеки човек поотделно“, разказа кметът на Дунавци Димо Скорчев пред БНР. Недоволстват и жители на села, според които кметските наместници, пратени им от общините, са партийни назначения.

Няма обаче изгледи ситуацията да бъде коригирана в една или друга посока. Причината е, че остава малко повече от месец до изборите и отваряне на Изборния кодекс би разстроило организацията на вота.

Все още няма коментари

Още

Стотици „жълти жилетки“ манифестираха в Париж въпреки забраната

14.03.2020

1119 1
Без факти ЦИК обвини преференцията за невалидните гласове

14.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1235 9
Кметът на Мадан се уреди с по-висока заплата от Фандъкова

01.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4212 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×