Медия без
политическа реклама

Очаква се държавата да компенсира общините за тока и през лятото

08 Февр. 2022
Членовете на управата на НСОРБ би трябвало да са доволни от срещата си с вицепремиера Асен Василев днес.
FB/НСОРБ
Членовете на управата на НСОРБ би трябвало да са доволни от срещата си с вицепремиера Асен Василев днес.

Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна днес с вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов. По-важна бе първата среща, тъй като тя бе по повод най-актуалната и остра криза - със скъпия ток. Представителите на НСОРБ би трябвало да са останали доволни, тъй като накрая се разбра, че компенсациите, които държавата плаща, най-вероятно ще продължат чак до лятото. "Като краткосрочна мярка за компенсиране на енергията за нуждите на публичните услуги, предоставяни от общините, се обсъжда предоставянето на допълнителна компенсация до месец юли тази година", информира сдружението.

Освен това правителството подготвя схема за сключване на дългосрочни договори за електроенергия за нуждите на държавната администрация и публичния сектор, до която ще имат достъп и желаещите общини. Схемата ще даде възможност да бъдат избегнати надценките, без необходимост всяка публична структура да обособява специализирано звено за търговия с енергия. В момента екипът на Василев разработва нормативни промени за реализация на механизма. Преди няколко дни вицепремиерът разясни схемата - предвижда се общ доставчик от името на държавата да купува енергия от пазара, а после да го продава на предвидими цени на държавни структури или общини. "Своята готовност за включване в системата за централизирано закупуване на електричество вече е заявила Столична община", информираха още от НСОРБ.

 

ПЪТИЩА

При Караджов пък бяха обсъждани ремонтите на пътищата. Кметовете се оплакаха, че от 19 500 км общински пътища 11 600 км са в плачевно състояние. Бе дискутирано ремонтите да се финансират по новия Фонд за регионално развитие, който МРРБ разработва.

Още по темата