Медия без
политическа реклама

Обвиненият за тероризъм остава за постоянно в ареста

21-годишният Мохамед Абдулкадер е участвал в бойни действия в Сирия, твърди прокуратурата

03 Юли 2020
ПРБ

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който беше задържан преди няколко дни в Бургас. Мъжът е обвинен за участие в терористично престъпление извън България, съобщи БНР.

Според съда по делото са събрани достатъчно данни, че той е участвал в бойни действия в Сирия. Информация да е участвал в подготовка на терористични нападения у нас няма, но има и опасност на свобода да се укрие или да извърши друго престъпление. 

„Явно със съда сме чели различни дела“ - така адвокатът на Абдулкадер Иво Найденов реагира на съдебното решение. „Казвам го категорично, защото в нито едно в свидетелските показания тази теза, която изложи пред вас съда, аз не я прочетох, нито един от тези свидетели не е коментирал, не знае Мохамед да е участвал в каквито и да било военни действия и въобще да е бил част от някаква групировка. Това не знам къде е прочетено, но не е от тия материали, които ги четохме ние двамата с него“, заяви още защитникът на обвиняемия и добави, че ще обжалват постоянния арест пред Апелативния специализиран съд.

21-годишният Мохамед Абдулкадер беше задържан в сряда след шумна спецакция в Бургас. "Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания", съобщи тогава държавното обвинение.

Събраните доказателства сочели, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

Роднините на Мохамед Абдулкадер не вярват във вината му. Преди 13 дни 21-годишният Мохамед Абдулкадер и майка му Анелия се прибират от Турция, където са направили опит да се установят и работят. Защо не са ги задържали на границата, недоумява сестрата на майката Виолета Петрова, в чието жилище е извършен арестът.

„Ние също бяхме в някакъв шок, когато седнаха да ни разпитват. Тогава ни казаха, че ни обвиняват, че моят племенник може да е терорист и специално за тази 2016, в която го обвиняват, в това няма нищо вярно, на тези години, вие вярвате ли синът ви да стреля? Вие знаете ли какъв кошмар е в Сирия, какво са преживели те, за да излязат от тази война, да се махнат от там, заради някакви снимки, които момчето е качило във Фейсбук и затова са станали всичките тези проверки. Изобщо не сме се чували, телефоните ни бяха конфискувани“, каза Петрова пред БНР. Главният прокурор Иван Гешев от своя страна коментира, че случаят е чувствителен, защото засяга националната сигурност.

Задържаният по обвинение за тероризъм в Бургас 21-годишен българин от сирийски произход не е подготвял и не е имал намерение да прати терористични актове в България. Това става ясно от официално съобщение на Специализираната прокуратура. На 1 юли 2020 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата