facebook
twitter

България

Обновяването на ЦИК извади наяве скрити дефекти на Изборния кодекс

1162
Илияна Кирилова
Данаил Кирилов

Простата на пръв поглед процедура за избор на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) извади наяве скрити дефекти на Изборния кодекс. Вчера парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде обновена комисията. Това става по искане на БСП, което първоначално управляващите отхвърлиха, но след личната намеса на премиера Бойко Борисов склониха да осъществят.

Процедурата обаче може да се затрудни заради проблемни разпоредби на Изборния кодекс, засягащи образуването на комисията. По принцип съставът й трябва да бъде от 18 членове - председател, зам.-председатели и секретар, които се определят и избират от Народното събрание, а останалите се назначават от президента по предложение на парламента. Право да номинират членове имат парламентарно представените партии и коалиции, както и извънпарламентарните политически сили, които имат свои депутати в Европейския парламент.

Проблемът се корени точно в тези формации, които са извън сегашното Народно събрание. Става въпрос за коалиция „България без цензура“ (ББЦ) на Николай Бареков, която има двама евродепутати, и за Реформаторския блок - с един. Коалицията ББЦ на практика отдавна не съществува, а положението при реформаторите изобщо не е ясно. Това създава правен проблем - могат ли да излъчат представители в новата ЦИК, след като имат места в Европарламента, но вече не са коалиции в същия вид, в който са били, когато са спечелили тези места. Съвсем неясно е и кой ще бъде оправомощен да прави номинации от тяхно име.

След обсъждането на процедурните правила председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че 18-те членове на ЦИК ще бъдат определени на пропорционален принцип от парламентарните политически сили. Формации като тази на Бареков имат законовото право да излъчат свои кандидати, които ще бъдат добавени към 18-членния състав. На този принцип различни партии и коалиции, влезли в парламента, добавиха свои представители към ЦИК през последните 5 години и така съставът й достигна 23 души.

КОМПРОМИС

Управляващите отложиха разглеждането на промените в Изборния кодекс, с които се възстановява преференциалното гласуване във вида му преди скандалните промени от миналата седмица, които го изпразниха от съдържание. Данаил Кирилов обясни, че това се прави в името на „институционалното взаимодействие“ с президента Румен Радев, от когото се очаква решение дали ще обнародва поправките, насочени срещу преференцията, или ще ги върне за ново разглеждане. Ако няма вето, тогава веднага ще бъде обсъден и приет последният законопроект, възстановяващ преференциите, посочи Кирилов.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

21.10.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4578 9
Председателят на ЦИК: Надяваме се нарушенията да бъдат овладяни

20.10.2019

675 7
Британският парламент отново отложи сделката за Брекзит

19.10.2019

4557 62

Коментари

sega_reader

Нали искахте избор на нова ЦИК?

Ей сега ще видите дългата резервна скамейка на ГЕРБ, но този път няма да ги събират по кръстовищата.

Има богат арсенал от спящи пъпки тип "Калинка-Малинка", завършили изгорялата гимназия в Полски Тръмбеш, а след това специализирали в Гьоте институт.

D-r D

Барековската партия и тая на и реформаторите не съществуват, така че няма логика Волен или Ицето Иванов от тяхно име да номинира. После защо трябва условните две места да се дописват към 18-те?

Кучето е заровено в следното: двете места, като няма кой да ги запълни, ще се преразпределят към парламентарната квота - едно за Герб и едно за Бсп. Така гербавите ще станат 8, на червените - 7, ДПС, ОП - по 2 и аптекаря - с 1. Има възлови решения, които се вземат с обикновено мнозинство. При това положение Герб, патрЕотите и зависимия Марешки го правят. 

Много тънки сметки.

Само пропускат един мно-о-ого съществен момент: президентът назначава...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×