facebook
twitter

България

НСО се отказа от хартията

Вътрешният документооборот на службата вече ще се извършва електронно
249
 Илияна Кирилова

 

Националната служба за охрана (НСО) преустановява обмена на документи на хартиен носител, съобщиха пресцентъра на институцията. Оттам посочват, че мярката има за цел да повиши ефективността на административния обмен, драстично да ограничи разходите за консумативи и канцеларски материали, както и да повиши компетентността на служителите на НСО за работа в цифрова среда.

Статистиката сочи, че средногодишният документооборот на НАСО възлиза на близо 40 000 преписки и стотици хиляди страници. От началото на 2020 година съставът на охранителната служба ще обменя документи изцяло в електронна среда чрез системата „Акстър Офис“. "С преустановяването на вътрешния хартиен обмен НСО е една от първите структури в сектор „Сигурност“, която преминава към изцяло цифров обмен на документи", контатират от институцията.

Преди седмица шефът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев направи обръщение към служителите на службата в опит да ги мотивира и да отговори на обществените критики, особено след последните инциденти. В него той определи като предизвикателство повишаването на обществения аворитет на НСО и на публичното доверие в работата на службата. "Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба", обяснява още Станчев.

За подобни промени се заговори едва след поредния инцидент с автомобил наНСО, при който пострада тежко 14-годишно момче. Отново беше повдигнат въпроса какво налага да бъдат охранявани депутата от ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган. Още повече, че те се декларират като милионери и могат да си позволят частна охрана. Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че редно политиците да си плащат на НСО за услугите.

Още

МВР ще унищожи декларациите след махането на КПП

02.04.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4114 7
НСО и МВР спорят кой е по-виновен за драмата с медицинските сестри

06.03.2020

Обновена

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

6543 62
Президентът назначи полк. Милен Русев за зам.шеф на НСО

05.03.2020

704
×