Медия без
политическа реклама

НС спешава промените в закона за БНБ заради служебния премиер

До края на седмицата номинираният от президента за служебен премиер Димитър Главчев трябва да излезе със състав на правителство.
БГНЕС
До края на седмицата номинираният от президента за служебен премиер Димитър Главчев трябва да излезе със състав на правителство.

На извънредно заседание утре се очаква парламентът да гласува окончателно промените в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер управителят или някой от подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят на Сметната палата или неговият заместник, ще може да ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност. 

Очакванията са промените да бъдат одобрени за заседание на комисията по правни въпроси от 9,00 ч. сутринта, след което ще влязат в пленарната зала. Заседанието започва в 10,00 ч.

До края на седмицата пък номинираният от президента за служебен премиер Димитър Главчев трябва да излезе със състав на правителство.

Проблем възникна по време на парламентарното заседание в петък, когато в последния възможен момент ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС направиха поправки в Закона за БНБ, Сметната палата и за омбудсмана. Те бяха приети още същия ден на първо четене в пленарната зала. 

Съгласно новите конституционни текстове, които ''сглобката'' одобри в края на 2023 г., начело на служебното правителство могат да застанат само  управителят и подуправителите на БНБ, шефът на Сметната палата и неговите заместници, както и омбудсманът и заместниците му. След срещите, проведени с президента Румен Радев през изминалата седмица, кръгът се стесни още повече, тъй като повечето от имащите право да бъдат номинирани за поста служебен премиер, се отказаха.

Ситуацията стана абсурдна, когато се оказа, че лицата, от които президентът може да избира, всъщност нямат право да заемат политически длъжности, нито други държавни служби, тъй като ще изпаднат в несъвместимост. Така светкавично бе свикана парламентарна правна комисия, на която промените бяха одобрени, след което същото стана и в пленарната зала. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата