Медия без
политическа реклама

В НС отново кърпят механизма за разследване на главния прокурор

Това е втората поправка на неотдавна одобрената процедура за назначаване на специален обвинител

13 Септ. 2023
В правната комисия вече се чувства умора от честото връщане към един и същи закон.
БГНЕС
В правната комисия вече се чувства умора от честото връщане към един и същи закон.

С чувство на отегчение и неудобство парламентарната правна комисия се захвана за пореден път да кърпи Закона за съдебната власт в частта му, засягаща прословутия механизъм за разследване на главния прокурор.

Управляващите го прокараха през Народното събрание в средата на годината. Така създадоха специален ред, по който съдия, избран на случаен принцип, се назначава временно за прокурор и придобива правомощията да разследва шефа на държавното обвинение. Почти веднага парламентарното мнозинство се захвана да ремонтира механизма. Това стана по същото време, когато на случаен принцип за специален прокурор беше избрана съдията Даниела Талева.

И сега отново им се наложи да ремонтират процедурата. Причина за това стана становище на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). От колегията посочиха, че механизмът не отчита случая, при който трябва да се разследват престъпления, извършени от заместника на главния прокурор. Това даде основание на колегията да отложи обсъждането на висящото назначение на Даниела Талева на новата й длъжност.

Сега депутатите трябваше да запълнят празнотата в закона, като уточниха, че правилата за разследване на главния прокурор ще се прилагат по всички неуредени въпроси, засягащи разследването на заместника му. Направеният пропуск даде основание на опозицията да атакува управляващите. Гроздан Караджов от ИТН иронично посочи, че мнозинството често говори за нуждата от „комплексен подход и системни решения“, а в същото време му се налага да се занимава редовно с дребни законови поправки.

Със законопроекта депутатите уточниха и какво е система за случайно разпределение на делата. По новото определение това е компютърна програма или обособена част от нея, чрез която се извършва случаен подбор чрез равномерно електронно разпределение и която може да бъде използвана чрез потребителски или приложно-програмен интерфейс.

Накрая законопроектът беше одобрен на първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане". БСП и ИТН се въздържаха. Предстои да влезе в пленарната зала.

Още по темата