Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новите правила за ТЕЛК се спънаха и в тристранката

Ощетените от действащата сега наредба ще бъдат преосвидетелствани, обеща здравният министър

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вицепремиерът Марияна Николова председателства тристранката, след като пое ресора от Валери Симеонов.

Няма реформа, няма подкрепа. Така от АИКБ обобщиха позицията на работодателските организации по време на заседанието на тристранния съвет и обсъжданите промени на Наредбата за медицинска експертиза. Предложените от министър Ананиев текстове отпратиха социалните партньори в двете крайности - от настояване за пълно затягане на правилата до още по-широк достъп, при която уврежданията се изчисляват въз основа на най-тежкото заболяване и на всички съпътстващи с над 50%. За последното настояват от КТ "Подкрепа". От КНСБ подкрепиха предложените промени, но под условие, че правителството само ще понесе отговорността за решението си. От синдиката настояват да получат анализите на резултатите от действието на последния подзаконов акт, за да стане ясно колко хора с увреждания са подобрили здравния си статус в резултат на получената от държавата социална и здравна подкрепа. Единствено от КРИБ одобриха предложения нов ред като баланс на двете крайности в оценката на уврежданията - до 3 август 2018 г. и след това.

Наредбата беше променена през м.г. и предизвика недоволство и протести, тъй като намалява процентите на редица болни и ги лишава от социални придобивки. Според нея съпътстващите заболявания на даден човек носеха 20% само ако водещата му диагноза води до над 80% инвалидност, а съпътстващите са оценени с над 50%. Анализ на НОИ показа, че новите инвалидни пенсии са намалели с една трета в края на м.г., когато реално заработиха новите правила. Първоначално от МЗ обявиха, че новата наредба работи добре, но след това признаха, че има несправедливо ощетени хора и предложиха обсъжданите в момента корекции. Те предвиждат при най-малко две заболявания, които носят 50 и над 50% инвалидност, оценката да се определя по най-високия процент плюс 20% за останалите заболявания.

Опасенията на работодателски организации са, че с поредната промяна лицата с трайни увреждания ще се увеличат като брой, както и разходите на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. Това от своя страна ще влоши още повече острия дефицит на работна ръка в страната, тъй като хората с увреждания ще са демотивирани за работа. Бизнесът отново постави исканията си за радикална промяна на системата и оценяване на функционалността по Международна класификация на функционалността, уврежданията и здравето - ICF на Световната здравна организация под предлог, че ТЕЛК-овете са компрометирана структура, а светът отдавна е открил по-добрия модел.

Националният съвет на хората с увреждания също не е съгласен с последните предложени промени на МЗ. Според тях наредбата има нужда от още по-сериозни промени в посока повече проценти за съпътстващи заболявания. Те както и "КТ Подкрепа" настояват хората, загубили процент нетрудоспособност, да имат право на преосвидетелстване. Това според здравния министър Ананиев може да стане, след като се преразгледат болестите и съответстващите им проценти. 

 

СТАНДАРТИ

 

Генералната промяна на системата на ТЕЛК върви с въвеждането на Международната класификация на функционалността и здравето на хората. Министър Ананиев подчерта, че здравното министерство вече работи по нея. Експерти на СЗО вече са консултирали българските си колеги за стъпките, които трябва да се извървят за изграждането й и ускоряването на процеса. В момента социалното министерство също работи по проект, свързан с тази система. Опитът на различните държави показва, че въвеждането на системата отнема между три и пет години, а ситуацията у нас е такава, че има нужда от преходен етап, в случая от поправката на наредбата. Другата голяма промяна ще засегне международния класификатор на болестите, коментира здравният министър.

 

Още по темата