Медия без
политическа реклама

НОИ изплати 1000 украински пенсии за първото тримесечие на годината

13 Юли 2022
Илияна Кирилова

Националният осигурителен институт в съдействие с посолството на Украйна и Пенсионния фонд на Украйна е успял да изплати 1000 пенсии на украински граждани у нас за първото тримесечие на годината.

Парите се изплащат със закъснение по обективни причини, обясниха от НОИ. Сумата за дължимите пенсии е постъпила по банкова сметка на НОИ още през април, но списъкът кое лице каква сума следва да получи е закъснял и е пристигнал едва в края на юни. В списъка са включени пенсиите на 1047 броя украински пенсионери, като към момента са изплатени пенсиите на 1015 лица.

„Споразумението между НОИ и ПФУ предвижда изплащателният списък за съответното тримесечие да се изпраща на компетентната институция на другата договаряща страна до 20-о число на последния месец на тримесечието, за което се отнася. Така в последните 10 дни на юни  т.г. НОИ е получил информация от ПФУ за изпращане на изплащателния списък с украинските пенсии за второто тримесечие на 2022 г., налична е и сумата за изплащане на пенсиите, но отново се чака постъпване на изплащателния списък. С оглед преодоляване на такива ситуации  НОИ е отправил предложение до ПФУ за сключване на споразумение за електронен обмен на документи“, съобщават още от осигурителния институт.

Последвайте ни и в google news бутон