facebook
twitter

България

Ниската активност се оказа основен съюзник на ГЕРБ в София

390
В "Младост" депутатът от ГЕРБ Мария Илиева губи балотажа срещу независимия Стефан Стефанов, след като води с над 4000 гласа на първия тур.

Управляващите от ГЕРБ почти са изстискали максимума на електоралния си потенциал в София още на първи тур и при по-добра организация на опозицията и по-сериозна избирателна активност резултатът за партията на премиера Бойко Борисов можеше да е доста по-лош. Това потвърждава сравнението на данните по райони между първия и втория тур. На балотажа подкрепата за кандидатите на ГЕРБ за районни кметове се увеличава доста слабо като брой и особено в сравнение с тази на представителите на опозицията. В районите, където партията запазва властта, това се случва основно заради ниската активност на избирателите, а на места и заради разединеност на опозиционните формации. Както е известно, ГЕРБ ще управлява 12 района, „Демократична България“ - 8, БСП – 1, а в три ще управляват независими кметове.

Управляващите не успяват да обърнат нито един районен вот в столицата, в който изоставаха от първи тур, а на места се случва точно обратното. „Младост“ е емблематичен пример за масов анти-ГЕРБ вот след успешно представяне на представителя им на първия тур. По-миналата неделя Мария Илиева, която е действащ депутат от ГЕРБ, поведе с 10 560 гласа срещу независимия Стефан Стефанов, който взима 6353. Миналата неделя обаче вотът се обърна и архитектът печели с 19 231 на 13 387 гласа. Подобно поражение ГЕРБ претърпя и в "Лозенец", "Слатина", Оборище", "Овча купел", "Триадица", "Студентски". Тенденцията се наблюдава и в „Изгрев“. Там досегашният кмет Цветомир Жеков изостава с малко след първия тур, но прибавя само около 1200 гласа на втория. За сметка на това съперникът му д-р Делян Георгиев от БСП получава нови над 2500 гласа, с които взима победата.

Тенденцията ГЕРБ да не може да прибави голяма подкрепа е още по-видима в центъра на столицата. В „Средец“ например между двата тура кандидатът на ГЕРБ Любомир Ковачев привлича само около 400 гласа и от 3761 те стават 4135. В същото време гласовете за победителя Трайчо Трайков от ДБ се увеличават доста по-солидно - от 4861 до 6484.

АРИТМЕТИКА

Дори в районите, в които ГЕРБ печели, най-често това се случва не заради сериозен ръст в подкрепата за представителите й, които са досегашните районни кметове. Във „Възраждане“ например Савина Савина ще управлява още 4 г., въпреки че между първи и втори тур прибавя само 800 гласа – от 5254 до 6068. Това се оказа достатъчно в битката с Васил Кънев от ДБ, който губи изборите с 400 гласа, въпреки че увеличава резултата си с над 3000. По сходен начин ГЕРБ печели в „Искър“, където при разлика от 100 гласа БСП ще иска ново преброяване заради много анулирани бюлетини, в „Красна поляна“ - с около 500 гласа, във „Връбница“ - с 800 и т.н.

Все още няма коментари

Още

1.7 млрд. лв. ще е бюджетът на София за 2020 г.

20.12.2019

4073 8
Отровите над София отново са невидими за общината
Входът на Княжеската градина е разбит след ремонта за метрото

Влез или се регистрирай за да коментираш