Медия без
политическа реклама

Наказанията за престъпления от омраза се увеличават

Предложението е санкцията да скочи от 3 на 5 г.

30 Дек. 2019
Илияна Кирилова

Наказанията за престъпления от омраза да бъдат увеличени, предвижда проектопромяна в Наказателния кодекс, внесена в Народното събрание. Това обяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма.

От 3 на 5 години да се увеличи наказанието за престъпления от омраза е предложението за промени в Наказателния кодекс, съобщи зам.-министър Георг Георгиев пред БНР. “Това е много значима стъпка, тъй като в момента, ако си с чисто съдебно минало и извършиш подобно престъпление, би могло да се измъкнеш само с административна санкция“, коментира той. Сред най-честите прояви на антисемитизъм са продажба на характерни за идеологията сувенири.

Председателят на организацията "Шалом" Александър Оскар припомни, че в началото на годината прозорците на синагогата в София са били изпочупени. “Не е проблем фактът, че има антисемитизъм. Проблем е, когато твърдим, че няма антисемитизъм. Проблем е, когато си затваряме очите към тези грозни прояви на човеконенавист", посочи той.

В. "Сега" припомня, че доскорошният главен прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" и министърът на вътрешните работи Младен Маринов още преди няколко месеца призоваха парламентарните партии да бъдат завишени наказанията, предвидени в чл. 108 от Наказателния кодекс. В момента първата му алинея гласи, че проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй се наказва с до 3 години затвор или глоба до 5000 лв. Втората алинея предвижда до 2 години затвор или до 3000 лв. глоба за опетняване на герба, знамето или химна на страната или на Европейския съюз.

Цацаров, Маринов и Шалом настояха санкциите да станат до 5 години, мотивирайки се с няколкото скорошни прояви на разпространение на фашистка иделогия. Веднага след това исканият от Цацаров законопроект бе внесен от Емил Симеонов и Милен Михов от "Обединени патриоти", които преписаха мотивите на главния прокурор.

Проверка на "Сега" обаче показа, че за 3 години са образувани едва 6 такива дела, а в съда са внесени само 3. Няма данни за осъдени.