Медия без
политическа реклама

Над 70% от българите не виждат края на прехода

15 Ноем. 2019
Младежите са най-оптимистично настроени за бъдещето на страната.
Илияна Кирилова
Младежите са най-оптимистично настроени за бъдещето на страната.

30 години след началото на демократичните промени в България мнозинството от хората у нас не виждат края им. 71% от българите смятат, че преходът все още продължава. Това сочи социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, посветено на „крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.“ Едва 10 на сто уверено заявяват, че трансформацията на системата е приключила.

От проучването не става ясно какво точно разбират българите под „преход“ и какво очакват да се случи, за да решат, че е на приключване. Подразбира се, че краят му се свързва най-вече с покачването на материалното равнище на всички граждани. „Колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи“, отчитат социолозите. Дори и сред тази група обаче остават „отчетливо мнозинство“ онези, които продължават да чакат по-щастлив край на прехода.

Огромното мнозинство (80%) заявява категорично, че „в България има мафия“. Към негативните твърдения с висока популярност в социалните мрежи може да се добави и „съсипаха я тая държава“, което се споделя от 74% от анкетираните. Съизмерим дял (75%) унило вярват, че „манталитетът у нас е лош“. Популярната фраза „всички са маскари“ има 54 на сто одобрение. По отношение на твърдението, че „никога няма да се оправим“, оценките не са толкова крайни: споделят го 42 на сто, а 36 на сто го отхвърлят.

Интересни резултати се получават, когато българите започнат да търсят отговорност за несгодите си. 54% твърдят, че „демокрацията ни отне много“. Че „Костов е виновен“ смятат 49 на сто от анкетираните. 32 на сто продължават да винят бившата Държавна сигурност.

В същото време цели 45% са съгласни, че „при Тодор Живков беше по-добре“. Най-голяма е носталгията по качествената храна при социализма - 84% въздишат, че „преди доматите бяха истински“.

ПОКОЛЕНИЯ

Според социолозите при въпросите, засягащи миналото, се забелязва отчетлива разлика в мненията на различните поколения. „Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че „никога няма да се оправим““, посочват от „Галъп“.

Още по темата