Quantcast
МЗ вдига парите на болниците за спешни случаи | СЕГА
facebook
twitter

България

МЗ вдига парите на болниците за спешни случаи

379
 Илияна Кирилова
Субсидията за леките спешни случаи се увеличава.

С близо 50% повече ще плаща здравното министерство на болниците за прегледаните спешни пациенти. Парите ще са от допълнителната субсидия от бюджета, с която от МЗ обещаваха ръст на заплатите на медицинските сестри. Това става ясно от подготвени промени в наредбата, по която се финансират лечебните заведения извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Става дума за пациенти, които минават през спешните отделения, но не се нуждаят от хоспитализация, а след преглед и евентуално изследвания си тръгват. Досега МЗ плащаше 30 лв. за преминал пациент, а предложението е сумата да се вдигне на 44 лева. Субсидия взимат 43 държавни болници, включително и тези с над 50% държавно участие - областните МБАЛ.

През април правителството отпусна допълнителни 50 млн. лв. на МЗ след протестите на медицинските сестри, а ресорният министър Кирил Ананиев обеща с тях да се вдигнат заплатите. Формално средствата могат да стигнат до болниците именно през субсидиите, които държавата им плаща.  

Освен за спешните случаи увеличение ще има и на субсидията за лечение на туберкулозно болни -  между 15 и 25 лева. Ръст от 5-6 лв. ще има също за леглоден в психиатриите.

НАГОРЕ

„Има трайна тенденция на увеличение на разходите, в т.ч. разходите за персонал, за лекарствени продукти и медикаменти. Това води до нарастване на стойността на преминал болен и на средните разходи за легло и на леглоден. Използваемостта на легловия фонд расте“. На тази база е определено увеличение на субсидиите за дейностите, за които установените тенденции са най-силно изразени. Актуализацията е необходима, тъй като сега предоставяната субсидия не покрива реалните разходи на лечебните заведения“, пише в мотивите за промените.  

Все още няма коментари

Още

Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември

23.11.2020

Обновена

21326 214
Здравният министър разпореди да се отделят чисти болници без COVID-19

17.11.2020

Обновена

2549 31
Абсурдистан - страната на виновните болни

17.11.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

27215

Влез или се регистрирай за да коментираш