Медия без
политическа реклама

МЗ обжалва решението в градините да се пускат деца без ваксини

Съдът в Сливен не отчита обществения интерес, коментира адвокат Мария Шаркова

08 Ноем. 2019АНА АТАНАСОВА
Илияна Кирилова
Ангел Кунчев

Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен ще обжалват пред Върховния административен съд решението на административния съд в Сливен, с което беше установена дискриминация по признак „лично положение“ на дете, спряно от градина заради липса на задължителни имунизации, съобщиха от МЗ.

В края на октомври съдът в Сливен реши, че синът на отец Евгений Янакиев е дискриминиран, защото РЗИ в града е забранила детето да ходи на градина без ваксини, въпреки че по закон на градина могат да ходят само имунизирани деца. Основният мотив беше, че до детски заведения се допускат и деца, които нямат имунизации по медицински причини. Според съда няма логика в твърдението на здравните власти, че неимунизираните деца са опасни за имунизираните, тъй като, след като имат ваксина, те няма как да се заразят.

Това съдебно решение противоречи както на правилата на формалната логика, така и на редица международни актове, коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Според нея то е възмутително и не отчита обществения интерес, защото дава превес на личния интерес на закононарушителите – родителите на детето, които са отказали ваксинирането. В същото време решението на сливенските магистрати е в противоречие и с практиката на Европейския съд по правата на човека. „Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и няма две мнения по въпроса“, каза адв. Шаркова.

„Няма държава в света, която да не поставя обществения интерес – защитата на общественото здраве, над личния интерес. Силно се надявам антиваксърството да не е достигнало до Върховния административен съд“, отбеляза тя. Шаркова е убедена, че решението на Сливенския съд ще бъде отменено от ВАС. „Силно се надявам също, че няма да се окажем в ситуацията на други държави като Афганистан или някои африкански страни, които са принудени да овладяват епидемии“, допълни юристът.      

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък обясни, че между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани заради алергия към някоя от съставките или заболявания. „Единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях“, припомни Кунчев. Има и един, макар и още по-малък процент от децата, които не отговарят на антигенното дразнене - въпреки че са имунизирани, не могат да изработят пълноценен имунитет.

 

МОРБИЛИ

При епидемията от морбили, която възникна в края на февруари, у нас са регистрирани 1150 случая, каза Кунчев. Четири седмици в София е нямало случай на деца с морбили, но миналата седмица е възникнал случай при дете под имунизационна възраст. То е контактувало с болно гостенче от Македония. Има отделни случаи на морбили в Монтана и Пазарджик.

Още по темата