Медия без
политическа реклама

МВР: Пускаме патрулките с ПОС терминали за плащане на глоби

В момента възможност за плащане с банкова карта има в само 290 пункта на ведомството в цялата страна

25 Яну. 2023
БГНЕС архив

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с банкови карти. Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта. Това заяви пред БНР главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР. 

За подобна възможност се заговори още през 2018 г. След това вътрешното министерство обяви, че ще ги сложи в патрулките през 2020 г. с аргумента, че това ще облекчи водачите да не се разкарват по различните звена на Пътна полиция, но това така не се случи и тогава. ПОС терминали в момента има само в някои структури на МВР.

По закон глобите, наложени от органи на Министерството на вътрешните работи за нарушения на Закона за движението по пътищата, може да се плащат и чрез банкова карта чрез терминални устройства ПОС, инсталирани в отдел/сектор "Пътна полиция", в районни управления към областните дирекции на МВР и на ГКПП. Към момента на територията на страната в структури на МВР са инсталирани 290 терминални устройства ПОС.
При използване на предоставяната услуга платените задължения се отразяват веднага в Автоматизираната информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS и WAP” (АИС-АНД) на МВР, твърдят от ведомството. На основание на Закона за ограничаване на плащанията в брой за картовите плащания към бюджетни организации физическите и юридическите лица НЕ ЗАПЛАЩАТ банкови комисионни и такси. Пълния списък на структурите на МВР, където има терминални устройства ПОС, може се види на сайта на МВР.

СТАТИСТИКА

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година, заяви още пред Националното радио Станев.

"Това вече е стил на работа в МВР - това не са изолирани акции, това е ежедневие при нас", каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че акциите от началото на годината са продължение на тези от миналата година. 

"Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година - това са резултатите от началото на януари до момента", отчете Станимир Станев в интервю за предаването "Преди всички". 

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС. "МВР си върши работата, работим много добре с прокуратурата - действията ни са съгласувани с тях. Очаквам българските граждани да усетят това положително явление в следващите месеци", твърди още той.

Има увеличение през миналата година на телефонните измами, обяви Станимир Станев. Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления, посочи зам. главният секретар. По думите му голяма част от телефонните измамници са извън България, а самите измами се извършват на наша територия чрез посредници. 

Надявам се да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, защото те са изключително важни, каза още Станев. МВР има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества. 

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата