Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР проверява кмета на Кърджали заради договор за зелените площи

10 Март 2022
БГНЕС
Хасан Азис

Икономическа полиция в Кърджали е започнала проверка за сключена неизгодна сделка във връзка с договор, сключен между общината и ЕООД за 215 000 лв. с ДДС, съобщи МВР. Договорът е за поддържане на озеленителните площи на Кърджали. Според МВР умишлено се дава възможност фирмата да получи значителни финансови средства за специфична дейност, за която функционира и общинско предприятие с назначен персонал. Договорът и към момента е действащ, като по него е платена вече около половината от сумата, уточнява МВР.

Въпросното ЕООД не разполага с необходимия човешки ресурс да изпълнява задълженията си по сключения договор, на работа е назначен общински съветник, работещ на длъжност "организатор по труда", назначени по трудов договор са само две лица на длъжност "общ работник".

МВР ще докладва събраното на прокуратурата, се сочи още в съобщението от вътрешното министерство. Отделно документите за извършени дейности от фирмата, въз основа на които са получени плащания от общината, са обект на друга проверка за евентуално извършено документно престъпление.

По информация на Mediapool договорът е сключен с димитровградската фирма "Иновия" ЕООД през миналото лято. Той включва поддръжката на четири големи парка, на няколко квартални междублокови пространства и детски площадки. Вече са платени малко над 100 хил. лв. Назначеният на работа е съветникът Алтънай Мустафа Халил от квотата на ДПС. Той казва пред Mediapool, че наистина работи в "Иновия", но с това няма проблем, защото не е нито управител, нито изпълнява ръководна длъжност. Халил допълва, че обикновен работник. "Общинският съветник няма ли право да работи", пита той. По думите му не е вярно, че фирмата няма работници - хора не се наемали през зимата, защото няма работа. Когато започнло косенето и почистването на зелени площи, персоналът се увеличавал.

 

Още по темата