Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВнР: Не ползвайте транзитни полети през страни извън ЕС

23 Юни 2020
Илияна Кирилова

"Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от ЕС и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС".

Такова съобщение разпространи днес МВнР. От външното министерство припомнят, че дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от ЕС.

"При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път", уточняват от МВнР.

На българските граждани, планиращи пътуване, се препоръчва предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от ЕС. Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в секция "Пътувам за..." на сайта на министерството.

Ключови думи:

МВнР, ЕС, Шенген, полети

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?