Медия без
политическа реклама

МВнР чака от финансовото ведомство решение за стачката на дипломатите

Протестиращите настояват за писмено споразумение, за да прекратят недоволството си преди коледните празници

15 Дек. 2022
Протестиращи дипломати влязоха на редовния брифинг на министъра.
БГНЕС
Протестиращи дипломати влязоха на редовния брифинг на министъра.

Очаква се финансовото министерство да предложи варианти за увеличение на заплатите на стачкуващите дипломати във външното ни министерство. Това се разбра след днешния редовен брифинг на първия ни дипломат Николай Милков. Протестът за по-високи възнаграждения започна на 2 декември. На пресконференцията някои от протестиращите влязоха с плакати, за да изразят исканията си пред журналистите.

„Ние сме подготвили различни варианти тук за увеличения и вече да се каже ясно от Министерството на финансите кои от тези варианти биха били приемливи за тях. Стигнали сме до един вариант, аз се надявам утре той да бъде приет и да бъда представен. Той е вариант за увеличение, касае и други администрации, по специално изпълнителна агенции, които са с много ниски заплащания в държавната администрация“, коментира ситуацията Милков, цитиран от БНР. Той заяви, че неговото ведомство не може да направи нищо по повод исканията на протестиращите си служители, защото не разполага със средства.

Стачкуващите дипломати настояват за писмено споразумение, удовлетворяващо поне частично техните искания, за да прекратят стачните действия преди коледните празници. "С едно такова споразумение, ако няма как да бъдат удовлетворени всички наши стачни искания, ще предложим една пътна карта за тяхното удовлетворяване напред в месеците в началото на следващата година", обясни Мартин Колев, председател на професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата