facebook
twitter

България

Мъж със 100 % инвалидност получи ефективна присъда заради канабис

44-годишният мъж използвал марихуаната, за да облекчава болките си
793
EПА/БГНЕС
Според прокуратурата употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания.

44-годишен мъж от Сливен, който е пенсионер по болест със 100% инвалидност, беше осъден на първа инстанция от Бургаския районен съд на 3 месеца затвор ефективно за притежание на марихуана, съобщи"Dariknews.

Васил Тончовски е задържан през лятото на 2018 г. в областта "Червенка" в Черноморец, където МВР провеждали специализирана акция. При проверка на караваната му той доброволно предал на полицията 55 г канабис, като обяснил на униформените, че я преработва в масло. По този начин облекчавал болките, които изпитвал, след като претърпял катастрофа преди 11 години. „Когато нямам марихуана, не е живот за мен. Това е моят аспирин, моето лекарство. През 2008 г. катастрофирах и живея много трудно. Аз съм с много операции. Марихуаната ми помага за болките", заяви Тончовски в съда.

Защитата му също подчерта, че инвалидът не употребява наркотици в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено спасение и не пречи на никого. "В крайна сметка сега не го боли, спи нормално, участва в гражданския оборот. Дали това е плацебо ефект, или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи", изтъкна адвокат Радослав Николов. Според председателя на районната прокуратура в Бургас Иван Кирков обаче твърденията на подсъдимия са хипотеза, която не може да намери законов облик. "Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания", коментира прокурор Кирков.

От държавното обвинение посочват, че употребата на медицинска марихуана е допустима в случаи на лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит. Васил обаче не страда от нито едно от изброените заболявания. Поради това прокуратурата счита, че той може да живее като нормален член на обществото, ако използва конвенционални медикаменти, а канабисът може да му е помогнал да приеме социалния си статус и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити, но не и да подобри състоянието му.

Според магистратите физическото състояние на Васил не е пречка той да изтърпи ефективно наказание. В психиатричната експертиза, изготвена по време на съдебния процес, дори се твърди, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си. "Ако лицето Тончовски не беше осъждано, при това 6 пъти, въобще нямаше да се повдига въпросът. Една от присъдите е за 13 престъпления. През 2009 г.  е последната му присъда за причиняване на средна телесна повреда при управление на автомобил след употреба на алкохол", коментираха от прокуратурата в началото на делото м.г.

Случаят не е прецедент за българското правораздаване. През 2014 г. Марин Калчев, който боледува от множествена склероза, беше осъден за два стръка канабис, който отглеждал, за да облекчи симптомите си. Окръжният съд в Ловеч го призна за виновен, след като в дома му бяха намерени 59.1 г марихуана, на стойност 354.62 лв. Съдът наложи административно наказание на Калчев - глоба от 1000 лв. плюс разноските по делото.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Арестуван от фонд "Земеделие" се движел с брониран мерцедес

18.07.2019

Петя Йорданова

2299 8
Доказателствата срещу арестувания за пробива на НАП съвсем олекнаха

19.07.2019

Мартин Георгиев

4433 8
Спецпрокуратурата се зае с доставчик на оборудване за ВВС

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ако намерят 100 г марихуана у някое здраво холандско пиянде,

дали ще го опандизят ил глобят?

Само ще му  задържат стоката, нъл тъй.

 

Интересен, щото чисто български феномен: органите налитат на инвалиди.

От гузност невям. И полагащия се към нея страх.

Като репресират инвалиди, правоналагащите органи доказват сами на себе си, че са безнаказани, абсолютно хем. Това себепоказно доказване им е важно, тъй като отлично знаят, че сами са престъпници по много параграфи. Мисълта за възмездие влошава съня и потентността им.

Та така с инвалидите и българските милиционери/прокурори.

Traktor1

Става въпрос за облекчаване на болката,не за лекуване на състоянието...

циникЪтхедонист

Употребата на алкохол, медицински доказано нанася много по - големи вреди на организма, отколкото употребата на марихуана, ака противно-обществените прояви, но не се преследва от Наказателния Кодекс.

Чиста проба законова дискриминация. 

eric marsai
снимка на eric marsai

Употребата на алкохол, медицински доказано нанася много по - големи вреди на организма

Не и ако въпросният алкохол е такъв, какъвто нормално лочат повечето форумни колеги - според техни изявления, де. То не са сингъл молт, то не са минимум 15 годишни и то от най-отбрани марки. (Справка - темите на форумците, там пускат снимки на шишета). Виж, каменярката може и да е вредна.

 

В матриалчето няколко пъти лаишки се подчертава, че марихуаната не лекува - нещо, което никой никога не е твърдял. Просто прави болките търпими, което и човекът твърди. Може и така да е бил посъветван от адвоката си.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×