Медия без
политическа реклама

Министър Вълчев не вижда притеснителен ръст на Covid-19 в училищата

Карантинираните паралелки са 0,4 на сто от общия брой, поясни той

26 Септ. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В училищата няма свръх стойности на заразени с коронавирус спрямо общия брой заразени, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че в момента паралелките под карантина са 0.4%. По думите на министъра дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в класните стаи. “Ако имаме бум на заразените в община, област, тогава ще се минава изцяло на обучение в електронна среда, много се надяваме, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати. Много вероятно е обаче да имаме преминаване за една-две седмици в обучение в електронна среда, когато дойдат сезонните грипни вируси. Много ефективна мярка за пресичане на заразата е това – учениците да излязат. Преди беше грипна ваканция, направихме законодателни промени, вече няма да бъде ваканция, ще се учи дистанционно“, коментира Вълчев.

"Общото правило в страната е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище- хибридно обучение или да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски. Избрахме втория вариант", поясни още той. 

Според Вълчев като цяло към момента се сбъдват по-скоро негативните сценарии във връзка с Covid-19. "В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси", коментира министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата