facebook
twitter

България

Министър Банов мина в кръгова отбрана за Ларгото

Той се изкара жертва на инсинуации и вероломни атаки и така оправда пропуска на МК да получи над 700 хил. лв. неустойки
1 445
 Снимка: БГНЕС
"Атаката срещу мен е с цел да урони престижа на министерството и лично на мен", заяви културният министър Боил Банов.

След като окончателно пропиля шанса да си върне неустойката от 754 хил. лв. заради забавения ремонт на столичното Ларго, министърът на културата Боил Банов заяви, че е стресиран, и мина в кръгова отбрана. Той прехвърли изцяло отговорността си на шефката на юридическата дирекция в Министерството на културата (МК) и още един човек от екипа й. Банов се изкара жертва на вътрешен саботаж и няколко пъти се оправда, че действията на служителите не се съгласували с него и че "не минават" през него. В отговор на искането на БСП по-рано да подаде оставка министърът заяви, че не вижда причини да го прави.

"Нося отговорност, доколкото са правомощията ми", заяви Банов на извънреден брифинг, свикан заради определението на касационния съд (ВКС), за което "Сега" писа и от което става ясно, че МК е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение за отхвърлената му претенция за неустойката от над 700 000 лв. На всичкото отгоре ведомството трябва и да заплати 73 хил. лв. съдебни разноски.

Банов обясни, че информацията, с която е разполагал допреди няколко дни, е, че се чака назначаването на дело на трета инстанция, а не че е изпуснат срокът за обжалване на решението пред ВКС. "На 12 февруари в Министерството на културата постъпи определение от съда, че губим делото на втора инстанция. Срокът за обжалване на решението е 12 март. Служителят, който е отговорен да води процесуалните действия от наша страна пред съда, внася жалбата на 13 март. След това се опитва да убеди съда, че е пуснал жалбата на 12-и по пощата, при условие че я е внесъл на следващия ден в съда. Лесно е да се сетим, че това твърдение не е вярно", обясни Банов.

После допълни, че служителите му го "лъжат грубо" и че само "болен мозък" може да го заподозре, че нарочно ще изпусне времето за обжалване.

Банов съобщи и че е назначил дисциплинарен съвет към МК, който да разгледа работата на двамата служители и те ще понесат отговорността си. Шефката на юридическата дирекция вече е освободена след подадена молба. След вътрешната проверка всички замесени в случая ще бъдат предадени на прокуратурата, за да се "разнищят нещата докрай".

Според Банов настоящият развой на ситуацията е продължение на "вероломната атака" на БСП от февруари, когато депутатът Елена Йончева пусна записи, на които се чуваха разговори между него и други хора от министерството, в които се дават инструкции как документи да бъдат оформени и строителният консорциум да не дължи неустойки за забавянето на реконструкцията на Ларгото. Малко по-късно прокуратурата образува проверка по сигнал на Йончева. 

"Колко трябва да ми е акълът, че към този момент, в който ме разследва прокуратурата, аз да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам делото?!", попита риторично министърът.

"Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, заради което българският данъкоплатец безвъзвратно губи над 700 хил. лв. Според мен това доказва, че всичко, което извадихме като информация тогава, е абсолютно вярно. Отговорността за това скандално бездействие ще понесе някаква юристка на незначителен пост - това е замазване на следите", коментира по-рано в НС Александър Симов, говорител на червената група.

Симов призова прокуратурата отново да се заеме със случая. Спецпрокуратурата първоначално отказа да образува досъдебно производство срещу Банов с основния мотив, че липсват данни за извършено престъпление, но по-късно проверката бе възобновена, след като Йончева предаде на обвинението мобилния телефон с оригиналния запис.

"Случаят "Ало, Банов съм" е пример как се бори корупцията в България", коментира пред БНР Елена Йончева, която вече е евродепутат.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МОН е превело парите за увеличение на студентските стипендии

23.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1124 3
Свободните творци ще получат по 4000 лв. за български проект в YouTube

29.07.2020

494
Елена Йончева: Ще има последствия за Борисов, не само за записа

25.07.2020

63393 99

Коментари

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

Ураа

Този няма ли да вземе да се изкъпе и да си среше косата?

?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Пълен простак и измамник.
Хулиган

И този ще изгърми, за да мине Боко метър покрай вентилатора.

Но за компенсация няма да лежи за корупция.

Корупцията не е там, където я търсите...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata-s-korupciata/

Доц.Трътлев

От къде ги намира Боко такива корумпирани чукундури? Вижте му снимката. Тя казва достатъчно.

сталкер пустиняк

Боко много лесно си ги намира. Проблемът е, че позволяваме на такива като Боко да има възможност да си ги посочва. А докато е така, милиони ще изчезват в джобовете на разни тарикатчета - герберастчета.

 

Интересно е, че няма гербераст, който да се е хвърлил на амбразурата. Имаше двама- трима, които го правеха - Диагностик, Ловкия и Сократа - но май и те разбират колко е неспасяемо положението. 

F16
снимка на F16

Тоя клошар от снимката горе що не го приберат, умият и приведат в приличен вид, преди да го пуснат да се явява пред хората.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Ти да видиш бахура...

ivans

"Първия признак на простотията е пълно отсъствие на срам" Зигмунд Фройд

 

Magi

То ако беше само"Ало Банов"на ръце да ги носим.

Damien
снимка на Damien

Макар и с вид на алкохолик от краен квартал, пропуска едва ли е случаен!

Тодор Георгиев1...

Управляват ни най-обикновени крадци.

Lucius Fer St. Ana

Сократе????

Влез или се регистрирай за да коментираш