Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банов пропиля шанса да вземе 700-те хил. лв. неустойки за Ларгото

Културното министерство е пропуснало срока да обжалва решението на съда за забавения ремонт

14 Ноем. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова
През лятото плочки при стъкления купол на Ларгото се бяха разместили и счупили въпреки третия ремонт.

Въпреки че министърът на културата Боил Банов емоционално се заканваше да получи неустойката от 754 хил. лв. за забавянето на ремонта на Ларгото в центъра на София, това със сигурност няма да се случи, и то по вина на подопечното му министерство. Случайно или не, Министерството на културата (МК) е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка. Това става ясно от определението на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно. МК ще трябва да плати и 73 хил. лв. разноски по делото.

В решението на съда са описани всички шмекерии, които МК се е опитало да приложи, за да оправдае нехайството си. Първоначално жалбата е била внесена "на ръка", ден след като е изтекъл крайният срок - 12 март, при това не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд. След като това не минало, от МК сменили тактиката и започнали да твърдят, че жалбата е изпратена в срок, но по пощата преди изтичане на едномесечния срок. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд. Според съда обаче пликът "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба". Магистратите питат какво е правил този плик в Министерството на културата, ако с него е била изпратена жалбата до съда. 

ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка. "Тя не може да се кредитира като писмено доказателство, от което да се установи по несъмнен начин, че касационната жалба е подадена в едномесечния срок, тъй като тя не съдържа данни какво е доставено с нея, липсва изходящо клеймо за доставка на пощенския клон, както и потвърждение за доставяне", се казва в определението.

Реконструкцията на Ларгото е на стойност над 15 млн. лв., осигурени чрез европейската Оперативна програма "Регионално развитие". Изпълнител е обединението от 5 фирми "Антична Сердика". Според договора, сключен в началото на април 2015 г., ремонтът трябва да приключи за 200 календарни дни. Впоследствие заради наложилите се пет спирания на строителните дейности крайният срок е удължен до 20 януари 2016 г. Той също не беше спазен - Ларгото беше официално открито през април 2016 г. От тогава до сега на няколко пъти се налага да се прави ремонт на ремонта - плочките се чупят, стъкленият купол протече и др. Отговорните институции непрестанно си прехвърлят отговорността кой е виновен за това и си измислят всякакви оправдания като например, че пространството масово се използва от велосипедисти и скейтбордисти.

Ремонтът на Ларгото бе повод за избухналия през февруари скандал "Ало, Банов съм". Тогава депутатът от БСП Елена Йончева пусна записи, на които се чуваха разговори между Боил Банов и други хора от министерството, в които се дават инструкции как да се оформят документи, че фирмата изпълнител да не дължи неустойка за забавянето на реконструкцията. Банов заяви, че записите са "манипулирани", и като доказателство, че защитава интересите на държавата, посочи, че е завел дело за неустойка срещу фирмата. Делото обаче бе заведено не веднага след приключването на ремонта, а чак след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който изрично се казва, че министерството трябва да поиска обезщетение от строителя. През април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на Йончева, защото липсвали данни за извършено престъпление. Проверката беше възобновена, след като Йончева даде на държавното обвинение оригиналния запис. Оттогава не е известно да има развитие.

Съдебният иск на министерството за неустойка бе отхвърлен на две инстанции - СГС и Апелативния съд-София, като основният мотив на магистратите бе, че МК първоначално е приело ремонта без забележки.

 

Още по темата