Медия без
политическа реклама

Местан отива на съд за причиняване на смърт при катастрофа

23 Юли 2020
Стопкадър видео Нова тв

Окръжната прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителния акт срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Катастрофата се случи на 14 април 2019 г. край с. Загорско и отне живота на 6-месечно бебе. Към наказателна отговорност е привлечен и шофьорът на другия автомобил 33-годишният Юсеин Ахмед.

Разследващите са установили, че Ахмед е нарушил нарушил правилата за движение по пътищата, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост и не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Той се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

Лютви Местан е предаден на съд, защото при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство и извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак и с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив. То е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Юсеин Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Лютви Местан – мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Разследването на катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан е удължено с още два месеца и така то вече буксува повече от година, без да има развръзка. Тежката катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, стана на 14 април 2019 г. Пред "Сега"  окръжният зам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата