facebook
twitter

България

Лозан Панов ще даде рамо на съдия, взета на мушка от ВСС

3210
Снимка: Архив
Мирослава Тодорова

По искане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи за 26 март решението дали съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд да бъде наказана дисциплинарно, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Панов е настоял да участва в дебатите. Той е отсъствал във вторник, понеже заедно с други членове на колегията е бил на среща с представители на Еврокомисията, които са в България заради мониторинга на съдебната система. 

Тодорова е сред острите критици на ГЕРБ и попада често под атака, когато партията е на власт. През юли 2012 г. тя беше уволнена от ВСС заради забавяне на мотивите на две дела, но съдът отмени уволнението заради несъразмерността на тежестта на наказанието и потвърди само намаляването на заплатата й. Две години по-късно ВСС я понижи и прати в районния съд.

Сегашното дисциплинарно дело е по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров и е заради забавено с 25 дена произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна. В края на февруари съдийската колегия обсъди какво да бъде наказанието. Според източници на "Де факто" дисциплинарният състав е предложил заплатата й да бъде понижена с 10%, но е имало настояване за по-строго наказание - понижаване в ранг или длъжност. Поради това решението беше отложено за 12 март, за да бъде изслушана Тодорова, каквото е изискването на закона. Това се случи при закрити врати.

За да се стигне до решение за наказание, поне 8 от 14 членове на съдийската колегия трябва да гласуват "за".

Самият Панов в момента е обект на няколко проверки, които могат да доведат до отстраняването му. Съдийската колегия на ВСС поръча на инспектората към съвета да отговори дали е накърнил престижа на съдебната власт, като е наредил проверка по делото "Иванчева" в спецсъда. Проверката откри нарушения, но в крайна сметка на мушката се оказаха не нарушителите, а Панов. Ако инспекторатът даде положителен отговор, съветът може да започне процедура по импийчмънт на председателя на ВКС. За да се стигне до отстраняването му, срещу него ще трябва да гласуват 17 от членовете на съвета. Твърдото мнозинство има толкова.

Всеки момент се очаква да приключи и проверката на антикорупционната комисия срещу Панов. Тя започна след две данъчни ревизии срещу него. Първата не откри проблеми, но втората приравни стойността на дървено бунгало с ресторант на морския бряг и изкара, че съдията не е платил достатъчно данъци. Ако прецени, комисията може да даде Панов и на прокуратурата

Все още няма коментари

Още

ВСС иска 10 000 служители да не декларират конфликт на интереси

13.05.2019

Доротея Дачкова

3616 1
ВСС налива над 2 милиона лева в почивната си база

07.05.2019

Мартин Георгиев

3090 1
12 г. е-правосъдие, 12 г. само обещания

Влез или се регистрирай за да коментираш

×