Quantcast
Лекарският съюз иска по-малко хоспитализации догодина | СЕГА
facebook
twitter

България

Лекарският съюз иска по-малко хоспитализации догодина

59
 Илияна Кирилова

Хоспитализациите догодина да са с 10% по-малко в сравнение с планираното в бюджета за 2020 г., ще иска Българският лекарски съюз при преговорите за рамков договор с НЗОК, съобщи председателят му Иван Маджаров. Бюджетът на касата предвижда 2.2 млн. хоспитализации догодина, а ако НЗОК склони на исканото от БЛС, те би трябвало да са малко над 2 милиона - колкото бяха през 2018 г. Така за пръв път от години броят на отчетените и платени от касата случаи ще намалее. 

За сметка на това идеята на БЛС е да се увеличат цените на 220 клинични пътеки с 15 на сто, т.е. вместо да се отчитат все по-големи обеми, болниците да разчитат на по-малко пациенти, но при по-високи цени от НЗОК. От БЛС настояват и 30% от приходите на всяка болница по клинични пътеки да отиват за фонд работна заплата на лекарите и професионалистите по здравни грижи.

"Могат да бъдат повишени цените на 220 клинични пътеки, които обхващат всички специалности и които досега спрямо съотношението в цените на дейностите в една западна държава са силно подценени. Само при такъв ръст може да бъде усетено увеличението в заплащането на работещите в лечебните заведения", обясни Маджаров. Според него трябва да бъде увеличен престоят в болница след тежки интервенции по медицинска целесъобразност. "От тук нататък това, което трябва да се случи до реализирането на голяма реформа, е непрекъснато завишаване на цените и нито бройка повече увеличаване на обемите. България не става по-голяма, за да залагаме повече и повече прием на пациенти", категоричен беше той.

Подобни са и намеренията на МЗ - по-високи цени за сметка на обемите, затова и не е ясно защо е заложен ръстът в бюджета.

 

ТАКСА

Лекарският съюз продължава да настоява за децата да се плаща 1 лв. потребителска такса при преглед при личния лекар. В момента те са освободени от такси, но медиците смятат, че при лицата до 18 години трябва да стане като при пенсионерите - родителите да поемат 1 лев, а остатъка до пълната такса от 2.90 лв. да се поеме от държавата.

 

Още

Съд спря вписването на новия борд на Александровска болница

16.06.2021

1873
Здравният министър предлага отпадане на лимитите на болниците

14.06.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1314
Covid пациентите в болниците у нас намаляват значително

22.05.2021

Обновена

1993