facebook
twitter

България

Лекарският съюз иска по-малко хоспитализации догодина

59
 Илияна Кирилова

Хоспитализациите догодина да са с 10% по-малко в сравнение с планираното в бюджета за 2020 г., ще иска Българският лекарски съюз при преговорите за рамков договор с НЗОК, съобщи председателят му Иван Маджаров. Бюджетът на касата предвижда 2.2 млн. хоспитализации догодина, а ако НЗОК склони на исканото от БЛС, те би трябвало да са малко над 2 милиона - колкото бяха през 2018 г. Така за пръв път от години броят на отчетените и платени от касата случаи ще намалее. 

За сметка на това идеята на БЛС е да се увеличат цените на 220 клинични пътеки с 15 на сто, т.е. вместо да се отчитат все по-големи обеми, болниците да разчитат на по-малко пациенти, но при по-високи цени от НЗОК. От БЛС настояват и 30% от приходите на всяка болница по клинични пътеки да отиват за фонд работна заплата на лекарите и професионалистите по здравни грижи.

"Могат да бъдат повишени цените на 220 клинични пътеки, които обхващат всички специалности и които досега спрямо съотношението в цените на дейностите в една западна държава са силно подценени. Само при такъв ръст може да бъде усетено увеличението в заплащането на работещите в лечебните заведения", обясни Маджаров. Според него трябва да бъде увеличен престоят в болница след тежки интервенции по медицинска целесъобразност. "От тук нататък това, което трябва да се случи до реализирането на голяма реформа, е непрекъснато завишаване на цените и нито бройка повече увеличаване на обемите. България не става по-голяма, за да залагаме повече и повече прием на пациенти", категоричен беше той.

Подобни са и намеренията на МЗ - по-високи цени за сметка на обемите, затова и не е ясно защо е заложен ръстът в бюджета.

 

ТАКСА

Лекарският съюз продължава да настоява за децата да се плаща 1 лв. потребителска такса при преглед при личния лекар. В момента те са освободени от такси, но медиците смятат, че при лицата до 18 години трябва да стане като при пенсионерите - родителите да поемат 1 лев, а остатъка до пълната такса от 2.90 лв. да се поеме от държавата.

 

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ отказа 5 лв. по-високо обезщетение за безработица

17.09.2020

366
Лекари станаха медицински сестри в Дулово

25.08.2020

5053 15
Новите милиони за болниците подпалиха нови протести

17.08.2020

4048 5

Влез или се регистрирай за да коментираш