Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при бивш шеф на БЕХ

Снимка: БГНЕС
Петьо Иванов

Бившият шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов се оказа в конфликт на интереси. Причината е, че е съвместявал този пост с участието си в съвета на директорите на "Булгаргаз". Това става ясно от решение на антикорупционната комисия, публикувано вчера. Мотив за него е, че като директор на холдинга Илиев е гласувал за себе си при назначаването в "Булгаргаз" и е определил заплатата си. Затова му е наложена глоба от 15 хил. лв. и е постановено отнемане на полученото възнаграждение от 60 хил. лв., според декларацията пред самата комисия.

В сходна ситуация са и други бивши и настоящи ръководители в БЕХ като Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов, но не се знае за тях да има решения за конфликт на интереси. Коен, освен директор на холдинга, е и член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Динчев е изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", а Андонов ръководи и "Мини Марица-изток".

В края на юли енергийният министър Теменужка Петкова смени изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов, без да каже защо. Неофициално се счита, че между двамата отдавна е имало напрежение, а разминаването дошло не от административните позиции, които Иванов е заемал, а от политиката по отношение на държавните фирми.

Любопитно е, че сигналът срещу Петьо Иванов е отлежавал дълго в КПКОНПИ. По информация на в. "Капитал" той е подаден още на 27 ноември 2018 г., но едва на 7 май 2019 г. комисията е изискала доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Иванов и назначаването му на определените позиции.

Според в. "Капитал" самият Иванов казва, че няма нарушение, защото забраната физическо лице да бъде управител, контрольор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно търговско дружество с държавно участие в капитала не се прилага спрямо търговски дружества от второ ниво, каквото е "Булгаргаз". Негов собственик не е директно държавата, а БЕХ.

Решението на комисията може да се обжалва пред Административния съд – София.

Още по темата