Медия без
политическа реклама

Комисията "Росенец" отново извика Доган в парламента

При сарая в Росенец има 6 класически индикатора за пране на пари, смята шефът на комисията Калоян Янков

07 Септ. 2021
БГНЕС

Парламентарната комисия "Росенец" отново покани почетния председател на ДПС Ахмед Доган за изслушване в Народното събрание. Повторното гласуване се наложи заради оспорване на кворума на предишното заседание, предаде БНР. Този път извикването на Доган получи 7 гласа "за", а двама народни представители от ДПС бяха против. 

На гласуване не бяха подложени предложенията на ДПС да бъдат поканени всички 5800 участници в протеста в защита на Доган и журналистите на "Капитал", които са били на катамарана, тъй като председателят на комисията ги определи като "смехотворни".

Вместо  това беше прието да бъде поканен за изслушване служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който да отговори за реда и организацията на масовите мероприятия на 11 юли м г., когато хиляди граждани поискаха да отидат на плажа пред сарая на Доган, но първоначално бяха блокирани от полицията.

После заседанието на комисията беше преждевременно закрито заради напускането на депутата от ДПС Рамадан Аталай в знак на протест, че тя се занимава с несвойствени въпроси.

Председателят на комисията "Росенец" Калоян Янков от "Демократична България" заяви пред БНР, че в случая с имението на Доган се установяват 6 "класически индикатора за пране на пари". "Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка "Росенец", другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 година е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 година в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн.лв. и приходи от продажби 611 хиляди лева. Това много ме озадачи - това означава, че фирмата е във фалит.  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган", поясни Калян Янков.

Той е категоричен, че Доган "не е обикновен пенсионер, както се опитват да ни го представят, а видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари, който ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лица“.

В същото време защитната теза на ДПС продължава да е, че техният почетен лидер Ахмед Доган няма нищо общо с т.нар. сарай в Росенец, тъй като сградите по документи не се водят на негово име. Преди седмица депутатът от движението Хамид Хамид коментира пред bTV, че въпросното имение е най-обикновен хотел - база за водни спортове, който Доган посещавал понякога. Това обаче лесно се опровергава от документи и на НСО и от хронологията на събитията миналото лято. Доскоро никой обикновен гражданин не беше допускан свободно в периметъра на въпросната база и дори до нейния плаж, който по закон е изключителна държавна собственост. Оказа се, че и служители на Националната служба за охрана са били специално командировани, за да охраняват сарая.  

Последвайте ни и в google news бутон