facebook
twitter

България

Кметът на Костенец предлагал подкуп на съветник

74
 Община Костенец
Прокуратурата е разследвала кмета на Костенец Радостин Радев повече от месец.

Поредният кмет беше задържан след акция на специализираната прокуратурата. Този път под ударите попадна кметът на Костенец Радостин Радев, издигнат от БСП, след като обещал подкуп на местен общински съветник, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в понеделник.

В ранните часове на деня прокуратурата съвместно със служители на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и СДВР започнаха обиски в сградата на община Костенец и в къщата на кмета Радев. Действията по разследването, което е запознало от началото на юни тази година, се водят и в София и в селища в област Стара Загора. Към момента освен градоначалника за срок до 24 часа е задържан и собственик и управител на търговско дружество.

От прокуратурата твърдят, че в качеството си на длъжностно лице Радев е обещал парична сума на общински съветник, за да гласува по определен начин на сесия на общинския съвет на Костенец. Последният обаче е подал сигнал за действията на кмета, което довело до задържането му. Не се уточнява в каква връзка е бил задържан собственикът на неназованата фирма.

Акцията на спецпрокуратурата в Костенец е поредната, насочена срещу кметове през последния месец. Преди по-малко от две седмици беше арестуван кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. Съдът го остави в ареста, след като му беше повдигнато обвинение за поискан подкуп от строителен предприемач. Постоянно задържан е и кметът на софийската община Божурище, след като прокуратурата го обвини, че е манипулирал търг за продажба на четири имота, за които разследващите твърдят, че са купени на занижени цени.

Засилената прокурорска активност срещу градоначалниците идва 4 месеца преди предстоящите местни избори наесен. След една от спецакциите зам. главният прокурор Иван Гешев лаконично предупреди кметовете, че "продължават да не разбират, че ако познават местния съдия или прокурор, това не ги прави недосегаеми". "Краде се много и се краде нагло", категоричен бе той. На фона на думите му акциите на държавното обвинение все повече създават усещането, че удрят неудобните преди изборите през октомври.

Все още няма коментари

Още

Съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград

22.01.2020

751 1
Адв. Савова: Знам с кого е свързан палежът на къщата ми

21.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4073 3
Бивш шеф на разузнаването е обвинен за изтичане на тайни

21.01.2020

Рада Николова

2294 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)