Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Изкуствен интелект" и "сглобка" са думи на 2023 г.

22 Яну. 2024
Как се пише?
Топ 10 на думите за 2023 г.

45% за „изкуствен интелект“, 37% за „сглобка“, „времеубежище“ с 35% - такъв е резултатът във вота за определяне на знаковите думи и изрази за 2023-та в България. Той бе получен в традиционно проучване „Думи на годината“ на платформата за грамотност „Как се пише?“. "Кампанията цели чрез езиковите нагласи да проследи общественото мнение за това кои са били най-важните теми през изминалата година", уточниха в прессъобщение до медиите организаторите.

В проучването се включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. За целта се ползва системата за глобален мониторинг Sensika. Проверени са 10 милиона и 600 хиляди публикации в 9730 информационни онлайн източника през цялата 2023 г. Сред 20-те най-често споменавани думи са: „България“, „Русия“, „Украйна“, „Европа“, „САЩ“, „дете“, „помощ“, „война“, „политика“, „министър“ и, „цена“. Прави впечатление, че от съществителните нарицателни първата дума е „дете“ и употребата ѝ е нараснала в абсолютна стойност в сравнение с 2022-ра, докато стойностите на почти всички останали са намалели. 

На челна позиция в споменаваните от медиите политически личности е Бойко Борисов. Следват Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев, Кирил Петков.

 

Още по темата