facebook
twitter

България

Инспекторатът намери бонусите в Търговския регистър за изрядни

Но проверката не изясни в какво се състоят "постигнатите резултати" на служителите по време на блокажа
1018
БГНЕС
Шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева и правосъдната министърка Цецка Цачева веднага се втурнаха да защитават раздадените бонуси.

Инспекторатът на Министерството на правосъдието не откри нарушения във факта, че Агенцията по вписванията си раздаде щедри премии "за постигнати резултати" точно за периода, когато Търговският регистър беше блокиран 18 дни, а бизнесът понесе тежки щети. 

В началото на този месец служителите получиха допълнително възнаграждение в размер на 600 хил. лв. плюс 90 хил. лв. за осигуровки върху тях. След публикацията на "Сега" последваха коментари на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че това е неприемливо. В резултат министърът на правосъдието Цецка Цачева, която защити бонусите, нареди проверка на инспектората си. 

Резултатът от проверката е, че не е незаконосъобразно да се вземат допълнителните възнаграждения за постигнати резултати, тъй като това не противоречало на Наредбата за заплатите на държавните служители. Там обаче пише, че те се дават при конкретни резултати от свършена работа. При срива на Търговския регистър е очевидно, че става дума за голям провал, а не за успех. 

Очевидно притеснен скандалът да не се развихри и да не се стигне до отмяна на бонусите, които в държавната администрация се раздават "на калпак" 4 пъти в годината, инспекторатът е предпочел да замаже случая. 

Инспекторите са посочили, че "конкретните правила и разработена методика за определяне на допълнително възнаграждение за постигнати резултати, въз основа на определените оценки, се посочват в утвърдените от изпълнителния директор на Агенцията Вътрешни правила за заплатите в агенцията". Правилата обаче не могат да отменят наредбата, която изисква конкретни резултати. 

В опита си да замаже скандала инспекторатът посочва, че за първи път вътрешните правила, които са променени спешно преди изплащането на парите, са въвели справедливост. Според проверяващите промените са станали, за да се въведе "за първи път" изискването "служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодолява старата практика да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок".

Източници на "Сега" от правосъдното министерство обаче твърдят, че по старите правила се е изисквало служителите да са изработили поне половината период, за да имат право на премии. 

 

ОТ КУМОВА СРАМА

За да не се изложат съвсем, проверяващите все пак са намерили недостатък - че има три отделни правила за изчисляване на възнаграждението на различните категории служители на агенцията, което било "пречка за създаване на трайна и ефективна практика". Затова е препоръчано да се направят единни вътрешни правила.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокурорите ще получават до 1000 лв. за заслуги
Новото ръководство на Търговския регистър е двойно по-щедро

17.12.2018

Доротея Дачкова

3105 7
БСП: 118 млн. лв. бонуси е получила администрацията

11.12.2018

1295 35

Коментари

циникЪтхедонист

Нагла история. 

Може да не е морално, но пък е законно. 

Отврат. 

fisherman

застарели  πόρνες на служба при мафиозите

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

?

sega_censored

Инспекторатът на Министерството на правосъдието си получава заплатите и бонусите от Министерството на правосъдието.

Край на темата.

gowedo

Прекрасна снимка към статията! (мамка й на нацийката засилена срещу назе)

кертик
снимка на кертик

С милиционерите на чело-толкова! Стискайте бузи и зъби и ...това е!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×