facebook
twitter

България

И София се развива на две скорости

В северните и западните райони стандартът на живот е по-нисък, а удовлетвореността на хората по-ниска
3056
Илияна Кирилова
В северните и западните части на София качеството на живот е по-ниско, отколкото в центъра и някои други квартали.

Вече трайно оформилото се усещане, че България се развива на две скорости и че северозападната част върви по-бавно от останалите райони, е на път да се пренесе и в София. В северните и западни части на столицата качеството на живот е по-ниско, отколкото в центъра и в някои други квартали. Това е съпроводено с по-ниски самооценки и по-ниски нива на удовлетвореност на хората от тези зони. Това се казва в проучване на общинския изследователски проект „Визия за София” по темата „Как софиянци оценяват живота в столицата”, проведено в края на м.г.

Като места с по-нисък капитал, както образователно-културен, така и икономически, се открояват крайградските територии и кварталите „Надежда”, „Орландовци”, „Свобода”, пише в доклада. Посочва се още, че в „Дружба”, „Люлин” и „Обеля” процентът на хората, които определят доходите си като недостатъчни, забележимо надвишава средните за града. Анкетираните от тези части смятат, че качеството им на живот може да се подобри чрез развитието на публичния транспорт, благоустрояването на уличната мрежа и сградния фонд, повишаване на качеството на образованието в кварталните училища, децентрализация на културния живот и по-засилени мерки за сигурност.

На обратния полюс са обитателите на центъра и на още няколко квартала. „С висок образователно-културен и икономически капитал са най-вече централните градски части, където 2/3 от жителите са висшисти, а над 50% имат доходи над 1000 лв. на член от домакинството. В тези части е концентрирано както по-застаряващо, така и по-младо население – хора, заети в частния сектор, с професии, изискващи високо образование и квалификация. Квартали, които имат добро образователно културно ниво, но икономическият капитал варира в по-широки граници, са „Лозенец”, „Дианабад”, „Гоце Делчев”, „Гео Милев”, „Яворов”, „Христо Смирненски”. В тези квартали живеят предимно високообразовани хора, заети с неръчен труд, но с доходи около средното за София”, твърдят от „Визия за София”. 

Като цяло софиянци харесват града си, въпреки че ясно изразяват чувствителност към проблемите му, смятат от организацията. 57 на сто от хората са на мнение, че градът се развива към по-добро място за живеене. Общите показатели сочат подобрение спрямо изследване „Евробарометър” от 2015 г., когато малко над 40% са били напълно удовлетворени да живеят в София. Най-високо е оценен достъпът до магазини и търговски площи, като изключение правят „Овча купел”, „Славия” и „Факултета”. Жителите са най-критични към качеството на въздуха и нивото на шум, към чистотата на града и състоянието на улиците и сградите в него, както и от цените на живота и сигурността. Любопитно е, че мръсният въздух е посочен като основен проблем на София от близо три четвърти от хората, като в същото време огромната част от тях не виждат вина в себе си за това. "В „Овча купел”, „Славия”, „Факултета” и крайградските зони например респондентите са доволни от чистия въздух в квартала си, но обявяват мръсния въздух за проблем номер едно на София”, показват наблюденията.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Софийското Ларго пак е в плачевно състояние

17.07.2019

Светослав Спасов

1321 14
София ще получи още 218 млн. лв. за екологичен транспорт

11.07.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

179
Столицата няма намерение да мие улиците по-често

09.07.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

1114 1

Коментари

Хулиган

И София се развива на две скорости

Със сигурност едната е задна скорост...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/13/kak-se-...

Evasion

Много точно казано! Винаги съм знаел, че корумпираната и нагла кметица въобще не знае, че след надлеза "Надежда" и тунела "Люлин" има още половин град.

Manrico
снимка на Manrico

Всеки достатъчно голям град по света, дори и обявените за най-добри за живот, е "на две скорости" - или дори повече. Има елитни, скъпи квартали, в които живеят богатите, има квартали за средната класа, има и по-бедни квартали.

tatyana1

Градът просто расте безконтролно за сметка на останалата България и няма начин условията за живот да стават по- добри.  Преял много пълен болен се лекува с диета ( и финансова- за града), а не с повече храна.

Evasion

Градът просто расте безконтролно

Това твърдение е вярно само и единствено, ако се отнася до населението на града. 

Solace

И сградният (жилища и офиси) фонд...

Evasion

И сградният (жилища и офиси) фонд...

Тцъ, тук контролът е железен. опитай да си построиш нещо и ще разбереш. 

toshko1

   Скорост е нещо, което може да се определи на движещо се тяло. Ако приемем, че кварталите се движат, то някои не се движат. Т.е. няма скорост. 

  София не е само центъра около НДК и няколко бизнес сгради. Г-жа кмета идея си няма, че има квартали дето живеят хора, но нищо не се прави. Всичко ли трябва до министър-председателя да се праща не ми е ясно. Десетки сигнали и нищо от другите институции...

 Мизерия пълна.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×