facebook
twitter

България

И променената медицинска експертиза може да е ощетяваща

Най-засегнати са хората с ментални увреждания и диабет от втори тип
1 480
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пак ще има ощетени хора с увреждания от правилата за определяне на трайно намалената работоспособност, коментира за "Сега" Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет на хората с увреждания, след като кабинетът прие промени в Наредбата за медицинската експертиза. Още по време на обсъждането на документа национално представителните организации не се съгласиха с предложените правила за определяне на процента за намалена работоспособност, но документът получи зелена светлина. 

Последната промяна в начина за изчисляване на работоспособността, вида и степента на уврежданията, се наложи, за да се прецизират предишните силно рестриктивни за много хора правила, влезли в сила в средата на 2018 г. Идеята е да се ограничат фалшивите ТЕЛК решения. 6-месечният мониторинг на документа обаче показа, че затягането на правилата лишава стотици от социални придобивки. За да се отстранят щетите, здравното министерство предложи оценката на трайно намалената работоспособност да стъпи поне върху две заболявания с 50 и над 50% увреждания (вместо на едно с 80% увреждания), като се добавят още 20% от общия сбор на съпътстващите заболявания. Национално представителните организации на хората с увреждания обаче отхвърлиха и този вариант, като предлагат три свои, по които да се правят паралелни изчисления заедно с наложения от МЗ модел. Идеята на неправителствения сектор е крайната оценка да се определя по най-благоприятния за лицето метод. Те например предлагат вместо на две заболявания, носещи най-малко 50% увреждания, експертизата да стъпи само върху едно заболяване с 50% и над 50% инвалидност, а към него да се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания. От национално представителните организации изтъкват още, че проблемите, заложени в непипнатите текстове на приложение № 1 към Наредбата, са не по-малко. С тях миналото лято бяха заковани процентите на уврежданията, вместо да варират по преценка на експертите от ТЕЛК. Сред най-ощетените от това са хората с интелектуални затруднения и ментални увреждания, подчертават от неправителствения сектор. Комбинацията например между леко психично заболяване и неовладяна епилепсия води до тежко състояние на лицето, но пък липсата на неработоспособност се оценява на 75%, което лишава човека от придружител въпреки тежкото му състояние.

Силно засегнати ще останат и хората с диабет тип 2, а в случая става въпрос за над 300 000 души. "Новите правила няма да създадат проблеми на хората с диабет тип 1, тъй като самото заболяване носи 60% увреждания. Но диабетик с тип 2 и с две усложнения -  например диабетната ретинопатия и диабетната полиневропатия, получава 40% увреждания", коментира Адриан Стоименов от Българската асоциация "Диабет". Така лицето няма да получи никаква социална подкрепа. "Предложихме да се вдигнат процентите на уврежданията. Така например при диабет тип 2 за едно усложнение да се дават 50%, за две - 55%, а за три - 60%", добави Стоименов.

 

НОВ МОНИТОРИНГ

От МЗ съобщиха, че е имало извънредна среща на министър Кирил Ананиев с национално представителните организации на хората с увреждания. "На срещата екипът на МЗ пое ангажимент да извършва ежемесечен анализ на данните в системата на ТЕЛК след въвеждането и прилагането на приетите изменения в Наредбата за медицинската експертиза. Този анализ ще позволи обективни наблюдения върху съотношението между ефектите по заболявания и вид и степен на увреждане спрямо различни варианти на прилагане на методика за оценка и функционалните дефицити на лицата. Анализите ще се правят съвместно с представители на организациите на хората с увреждания. Успоредно с това МЗ ще анализира и предложенията им. По този начин налице ще е обективна текуща информация относно прилагането на различните методики – т.е. на нормативно установената и на предложените други варианти", уточняват от ведомството на министър Ананиев. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВАС окончателно отмени новия ред за медицинска експертиза

08.07.2020

689 1
До 11 юли хората с нов ТЕЛК могат да поискат преоценка

13.06.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

797
Новите правила за ТЕЛК се спънаха и в тристранката

29.05.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

930 1

Коментари

емето

      Познавам  отблизо една  просперираща  национално представена организация  на хора с увреждания,която преди беше държавна.Председателят не си знае доходите,провежда оперативки в чужбина ,а на инвалидите отпуска по 10- 20 лв. дивиденти.Държавата е  по-щедра към тях.И тези шефове ,които управляват от 40 години  дават мнението си за социалната политика!.

Влез или се регистрирай за да коментираш