Quantcast
Хората с увреждания ще заявяват винетки и по поща и имейл | СЕГА
facebook
twitter

България

Хората с увреждания ще заявяват винетки и по поща и имейл

755
 Илияна Кирилова

Хората с увреждания ще могат да подадат и по обикновена и електронна поща заявление за безплатна винетка, съобщиха от социалното министерство. За целта няма да е необходим електронен подпис.

Заявленията се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по местоживеене, но заради противоепидемичните мерки е възможно това да стане чрез лицензиран пощенски оператор, в единния портал за електронни административни услуги (ако човек има квалифициран електронен подпис или ПИК на НОИ) или на електронна поща [email protected] (без необходимост от електронен подпис). Заявлението-декларация можете да бъде изтеглено от следния линк: https://asp.government.bg/bg/koronavirus-covid-19/instruktsiya-za-polzvane-na-elektronni-administrativni-uslugi.

Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден. Затова се препоръчва новото заявление да бъде подадено около 10 дни преди изтичане на срока на действащата винетка. Всяка електронна винетка важи за една година, считано от датата на издаването й.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 г. до края на ноември, съобщи преди Коледа АПИ. Те са за над 21.6 млн. лв. и са за сметка на бюджета на пътната агенция. Повече от половината безплатни винетки – близо 120 хил., са с валидност до края на януари 2021 г., почти 37 хил. изтичат през февруари и над 16 хил. е-винетки – през март.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“ и на сайта на Агенция за социално подпомагане www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

 

Още

Предизборно ГЕРБ се зае с проблема "сбъркана винетка"

02.03.2021

МИЛА КИСЬОВА

3147
БГТОЛ пусна бърза справка за глобите при пътуване без винетка

18.02.2021

17367
Космическа агенция приема кандидат-астронавти с увреждания

17.02.2021

978