facebook
twitter

България

Хората ще могат да избират формула за пенсия до 2023 г.

Новите пенсионери от тази година също ще могат да поискат преизчисление в рамките на 6 месеца
2206
Илияна Кирилова

4 години гратисен период ще имат бъдещите пенсионери за избор с коя формула да бъде изчислен индивидуалният им коефициент за пенсия - действащата до края на миналата година или новата. Правото на избор ще важи до началото на 2023 г., съобщи социалният министър Бисер Петков. Въпреки че промените в Кодекса за социално осигуряване трябваше да бъдат готови до края на миналата седмица, такъв законопроект все още не е публично оповестен.

"Никой няма да бъде ощетен. Това, което правим, са разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране и изчисляване на индивидуалния им коефициент да изберат да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. Тоест, ако бъде подкрепена такава промяна, в бъдеще хората ще имат възможност при заявяване за отпускане на пенсия да поискат тя да им да бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г.”, коментира Петков.

От думите на министъра се разбира, че хората ще имат право да изберат да се пенсионират не само с трите години между 1997 и 1999 г., но и с трите най-благоприятни преди 1997 г., защото именно това беше старата методика. Първоначално управляващите имаха колебания дали да позволят да важи правилото за "златните" години преди 1997 г., тъй като за него се знае от 2015 г., а "сюрпризът" в бюджета на държавното обществено осигуряване в края на м.г. беше за отпадането на периода 1997-1999 г.

Петков обясни, че към момента могат да бъдат оценени ефектите в рамките на средносрочната бюджетна прогноза. „Знаете, че планирането върви в този период, и затова предложението, което ще бъде направено, е тази възможност. Тя е преходна разпоредба и трябва да бъде за определен срок, да бъде валидна до началото на 2023 г., тоест за 4 години напред”, посочи министърът. Това изявление е любопитно от гледна точка на досегашния стремеж на експертите да изкарат щетите нищожни - 9 млн. лв. за тази година в бюджета за пенсии на НОИ, който наближава 10 млрд. лв.

Хората, които вече са подали заявление или са получили пенсия според новите изчисления, ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляването й по старата формула, каза още Петков. По-рано обаче стана известно, че поради 4-месечния период за проучване на документите до момента няма отпусната пенсия по новите правила. „Още веднъж уточняваме, че промяната няма никакво отношение към настоящите пенсионери. Тоест в бъдеще повечето хора ще бъдат благоприятно засегнати от измененията в пенсионната формула, а за друга част от тях те ще бъдат неутрални, в смисъл, че ще могат да се пенсионират по досегашния ред”, каза още министърът.

Все още няма коментари

Още

Бисер Петков обеща по-висока покупателна способност на пенсионерите от 1 юли

12.06.2019

Искра Ценкова

164 2
Средният осигурителен доход за страната за април е 991.12 лв.

11.06.2019

584 11
Петков и днес успокоява, че стратегията за детето е спряна

17.05.2019

327 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×