Медия без
политическа реклама

Хора с увреждания с електрически коли ще получават безплатни винетки

Ограничава се размерът на комисионната за предоставяне на услуга за закупуване на електронни винетки и маршрутни карти

 Безплатните винетки за хора с увреждания са за коли с мощност до 63 к.с.
Pixabay
Безплатните винетки за хора с увреждания са за коли с мощност до 63 к.с.

Отделяне на продажбата на винетки от националните доставчици на услуги. Отделни субекти ще могат да продават винетки без да предоставят цялата услуга. Предвиждат се безплатни винетки за хора с увреждания, които използват електрически автомобили.

 Това гласят приетите на първо и второ четене промени в Закона за пътищата, внесени от Кирил Петков и съпратийците му от ПП-ДБ, както и втори законопроект на „Възраждане“. И двете гласувания минаха без дебат в пленарната зала.

Със законопроекта на дясното обединение се ограничава размерът на комисионната за предоставяне на услуга за закупуване на електронни винетки и маршрутни карти до 3%, както и рекламирането на интернет страници, с които се предоставя услуга за посредничество. Освен това се предвижда да се създаде регистър на търговците, продаващи винетки и маршрутни карти, с цел отделянето им от националните доставчици на услуги. Въвежда се задължение за агенция „Пътна инфраструктура“ да предоставя програмни интерфейси на юридически лица за интегриране на системите за управление на автомобилните паркове.

От „Възраждане“ пък успяха да прокарат освобождаване от заплащане на винетна такса не само за леки автомобили, управлявани от хора с увреждания, с обем на двигателя до 2 хил. куб. см и мощност до 160 к.с,  но и електрически автомобили с мощност на мотора до 160 к.с. Според националистите със законопроекта се цели да се поправи пропуск в законодателството, свързан с ползването на електрически автомобили от хора с увреждания.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата