Медия без
политическа реклама

Граждани призоваха Фандъкова да не обжалва решението за мръсния въздух

Обратното ще е знак, че кметът на София не иска да изпълнява предписаните от съда мерки за подобряване на качеството му, смята представителят на "За чист въздух"

10 Ноем. 2021
Софийският градски съд даде 12 месеца на Столична община да спре да допуска превишение на нормите на фини прахови частици
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Софийският градски съд даде 12 месеца на Столична община да спре да допуска превишение на нормите на фини прахови частици

Представители на гражданската организация „За чист въздух“ призоваха столичния кмет Йорданка Фандъкова да не обжалва съдебното решение, с което в понеделник Софийският градски съд даде на Столична община 12 месеца за предприемане на мерки, с които да не се допуска превишение на допустимите норми на фини прахови частици в атмосферата. Адвокат Димо Господинов, който се явяваше по делото от страна на „За чист въздух“, посъветва Фандъкова да приеме съдебното решение на първа инстанция и да се опита да го изпълни в указания срок. Според него евентуално обжалване от страна на кмета ще е знак, че властимащите в София искат да печелят време и да не изпълняват истински мерки за изчистване на атмосферата в оставащите 2 години от мандата й.

„Ние още не знаем дали Столична община ще обжалва взетото решение, но според нас нейните представители нямат никакво основание да обжалват, тъй като констатациите на съда се базират в много голяма степен на признанията на самата Столична община в нейната програма за управление на качеството на атмосферния въздух. Това, че има наднормено замърсяване, въобще не се оспорва от администрацията. Единствената причина, поради която тя би обжалвала това решение, е да се печели време. Вече чуваме изявления, че до 2026 г. София щяла да реши проблема с въздуха. В същото време решението на съда е това да се случи през 2022 г. Ако Столична община обжалва това решение, то ще бъде, за да се спечели време и комфорт на Фандъкова да изкара мандата си, без да изпълнява указаните от съда мерки за справяне с проблема“, коментира Господинов. Той посъветва гражданите на София да бъдат в готовност да протестират, ако от „Московска“ 33 обжалват постановлението на СГС в рамките на законовия двуседмичен срок.   

В сдружението „За чист въздух“ влизат неправителствените организации“ Спаси София", "Асоциация Диабет тип 2", "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Център за независим живот", както и адвокат Димо Господинов и негови колеги.

 

Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Това прие Софийският градски съд по колективното дело за мръсния въздух на столицата.

 

 

Както "Сега" писа, в понеделник СГС реши, че Столична община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Установено бе още, че общината не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха и че не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото за качеството на атмосферния въздух. В отговор съдът осъди властта в София до 12 месеца от влизане в сила на решението да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор "Транспорт". Анализът трябва да отговори дали мерките до момента са довели до повишаване привлекателността на обществения транспорт. Ако не е, общината трябва да даде отговор на въпроса защо? Както и да установи дали броят на ползвателите на градския транспорт е намалял или се е увеличил. 

Освен това съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и за изграждане на цялостна велосипедна мрежа. Трябва да се анализират и възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени, смята съдът. Както и по какъв начин градското планиране влияе на качеството на въздуха, а общият устройствен план да се измени така, че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси. Съдия Албена Ботева подчертава и че общината може да не се ограничава само с тези мерки. Както вече стана дума, решението на градският съд не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съдебен състав.   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата