Quantcast

Медия без
политическа реклама

GPS-и на деца със специални потребности ще дава Столична община

24 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Столичният общински съвет гласува единодушно решение на деца със специални потребности да се раздават безплатно проследяващи GPS устройства. Темата започна да се дискутира особено активно през последните седмици около операцията по издирването на 12-годишния Александър от Перник. Докладът за включването на непълнолетните е внесен в СОС от представители на различни политически групи. Очаква се кандидатстването по мярката да започне от средата на декември, а през първата половината на януари трябва да има първите одобрени заявления.

За децата със специални потребности са предвидени два вида устройства. Първите са тип часовник, а вторите ще могат да се закачат на подходящи места. Чрез тях родителите ще могат да следят в реално време местонахождението на децата си. "Сваля се приложение за съответното устройство на телефона на родителя. Задава се една зона за сигурност, при напускането на която родителите получават съобщение, че детето не е в зоната", обясни неотдавна председателят на СОС Георги Георгиев.

През април градският парламент прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече се ползва от 15 семейства за техни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?