facebook
twitter

България

Гешев шокира БХК с "Под игото" и разкази на Йовков

Главният прокурор Сотир Цацаров демонстративно върнал годишния доклад на правозащитната организация
1736
Снимка: БХК
От Българския хелзинкски комитет разпространиха снимка, на която се виждат книгите, изпратени от зам. главния прокурор Иван Гешев, и плик с печата на главния прокурор Сотир Цацаров, с който им връща годишния им доклад.

Странна била реакцията на главния прокурор и един от заместниците му към Българския хелзинкски комитет (БХК), когато получили годишния доклад на организацията за състоянието на човешките права в страната. Сотир Цацаров пак отказал да приеме доклада, а заместникът му Иван Гешев подходил по-различно - приел документа, но в отговор изпратил на БХК ученически издания на книгите "Под игото" на Иван Вазов и сборник с разкази на Йордан Йовков, съобщиха в сряда от БХК. Попитан какво символизира отговорът му, Гешев коментира пред "Сега", че "не е запознат с позицията на БХК и затова няма да коментира". От своя страна и от неправителствената организация обявиха, че не им е ясно посланието му с книгите. Предполагат, че е "свързано с етническите малцинства в България".

Според тях позицията на Гешев е "озадачаваща", още повече че книгите са маркирани. В "Под игото" той е отбелязал 22-ра глава - "Батареята на Зли дол", в която "борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче". При Йовковите разкази е маркирал разказа за "циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ.

В БХК са "силно изненадани" и от отказа на главния прокурор Сотир Цацаров да приеме и да се запознае с годишния му доклад. Той получил изпратения документ, както и две други публикации - нови издания на БХК, но не само не ги приел, но и ги върнал, твърдят от БХК. Според Красимир Кънев, председател на организацията, Сотир Цацаров "или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин".

"Никоя институция досега обаче не е отказвала да приеме бройки, нито е отговаряла със символични жестове", посочват от БХК.

---ОНЕВИНЯВАНЕ---

Само преди няколко дни Комисията за защита от дискриминация (КЗД) остави без уважение жалба срещу зам. главния прокурор Иван Гешев за негови думи в телевизионен ефир "и циганите така правят". Комисията не е открила нарушаване на законодателството за внушения за различие и подбуда към омраза нито за „етническа принадлежност“, нито за „гражданство“ и „тормоз“.

Сигналът срещу зам. главния прокурор Иван Гешев беше подаден през април от ромския активист Христо Николов, който обяви, че ще обжалва решението на комисията.

В решението на комисията се посочва, че в интервюто си Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице и „такива способи на процесуална защита се упражняват от всички подсъдими“.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Евродепутатите подложиха на кръстосан огън Иван Гешев
Цацаров обеща катарзис в антикорупционната комисия
SMS пак ги свързва, SMS ги дели

Коментари

Васик

С голям интерес прочетох материала, в който се описва как се харчат моите пари като данъкоплатец. Направих си извода, че за прокуратурата е било особено важно да похарчи публични средства за демонстрация на цинизъм и дебилизъм. Не се съмнявам, че Иван Гешев е избърсал с Вазов и Йовков някои телесни части, преди да пусне писмото.

Evasion

Трети ден ни занимавате с душевния дискомфорт на една отявлено дискриминираща НПО. Защо?

Бург Гаски

А стига бе, в Прокуратурата имало българи, с топки! Доживях!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Оня негодник Гешев добър човек излезе, а ? Оказа се на здрави, национално-отговорни позиции ..........

доктор Гилотен

или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България,

 

С какъв акт на Народното събрание е даден статут на БХК като върховен орган за състоянието на правата на човека в България?

С какъв акт на Народното събрание Главният прокурор е задължен да приема и чете доклада на БХК за състоянието на правата на човека в България?

 

доктор Гилотен

Между другото, ако разходите за кореспонденцията на Гешев с БХК са от бюджета на Прокуратурата, Гешев да ги възстанови и да отработи допълнително загубеното служебно време!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×