Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев предлага замразяване и на заплатите в съдебната власт

Главният прокурор има идея и за принудителен платен отпуск в системата

08 Апр. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Висшият съдебен съвет обикновено подпечатва волята на главния прокурор.

След скандала с депутатските заплати главният прокурор Иван Гешев отвори темата за възнагражденията в съдебната власт. Той предлага Висшият съдебен съвет да наложи мораториум до края на 2020 г. и заплатите в системата да не бъдат актуализирани. Другото му предложение е да бъде препоръчано на шефовете по места да пускат магистрати и служители в платен отпуск по време на извънредното положение, дори и без тяхното съгласие. Това съобщи прокуратурата в сряда. 

"Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици", мотивира се Гешев. И пледира за финансова дисциплина. "Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията", пише Гешев до ВСС.

Решението на парламента депутатите не само да замразят, но и задължително да даряват заплатите си по време на извънредното положение ще лиши от доходи над 270 служители извън НС.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера. Допълнително магистрати и служители имат право на пари за прослужено време и дрехи. В специализираното правосъдие имат право и на до 6 допълнителни заплати годишно.

В момента основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор е около 5000 лв., а на районно ниво - около 2700 лв.

Още по темата